Discussie over AI op het werk: Hoe bereid jij je voor?

Blog
donderdag, 17 oktober 2024 om 23:49
discussie over ai op het werk hoe bereid jij je voor
De komst van kunstmatige intelligentie (AI) verandert in rap tempo de manier waarop we werken. Alles kan veranderen.
Tijdens een Reddit-discussie delen mensen hun ideeën over hoe ze zich voorbereiden op het AI-tijdperk, met suggesties variërend van optimisme tot zorgen over de toekomst.

AI amarmen als hulpmiddel

De persoon die de discussie begon, vertelt hoe hij sinds de lancering van ChatGPT in 2022 dagelijks gebruikmaakt van AI op zijn werk. Hoewel hij geen technische achtergrond heeft, ziet hij AI als een belangrijke tool om zijn team efficiënter te laten werken. Hij wil dat zijn team experts wordt in AI-tools, zodat ze in de toekomst AI-systemen kunnen beheren. Zijn overtuiging is dat AI de productiviteit fors kan verhogen: "Misschien kunnen we straks met 50% van ons team een bedrijf ondersteunen dat tien keer zoveel omzet draait."
Toch merkt hij dat zijn enthousiasme niet breed gedeeld wordt: "Ik vertel dit aan vrienden, familie en collega's, maar iedereen denkt dat ik over sciencefiction praat, en niemand doet iets."

Leren en vooruitkijken

Verschillende mensen in de discussie benadrukken het belang van nieuwe vaardigheden leren. Zo schrijft rilienn dat hij AI gebruikt om sneller nieuwe kennis op te doen door complexe concepten in begrijpelijke termen uit te leggen. "Voor ChatGPT was het lastig om een onderwerp in mijn eigen termen te begrijpen. Nu kan ik AI vragen om dingen uit te leggen op basis van wat ik al weet, en dat maakt leren zoveel makkelijker."
Anderen wijzen op het belang van technische kennis, zoals nattydroid, die aanraadt om te leren werken met AI-modellen en programmeertalen als Python, maar voegt er ook aan toe: "Leer te mediteren en rust te vinden, want de veranderingen die eraan komen zijn groot."

Scepsis over AI

Niet iedereen is ervan overtuigd dat AI een positieve invloed zal hebben op hun werk. SoupOrMan3 uit zijn zorgen: "Het idee van 'AI gebruiken als een hulpmiddel' om je baan te behouden is een verspilling van tijd. Als AI echt zo snel beter wordt, is het maar een kwestie van tijd voordat deze fase voorbij is."
Ook Alternative-Law4626 verwacht dat de periode waarin mensen AI-tools gebruiken om hun werk makkelijker te maken, niet lang zal duren. Hij schat dat tegen 2030 geavanceerde AI-agenten veel werk zullen overnemen. Dit zou leiden tot een kettingreactie waarbij steeds meer banen verdwijnen door automatisering.

Focus op menselijke vaardigheden

Sommige deelnemers aan de discussie zien juist kansen om zich te richten op banen die moeilijk door AI te vervangen zijn. StillMagician520 moedigt zijn kinderen aan om te kijken naar carrières in de zorg, zoals verpleging en ouderenzorg: "Dit zijn beroepen waar het menselijke element nog heel lang essentieel blijft."
Andere gebruikers zoals fluentchao5, die in de tandheelkunde werkt, ziet de impact van AI wel, maar denkt dat zijn beroep voorlopig veilig is: "We zullen uiteindelijk wel worden vervangen, maar we hebben nog wat tijd voordat dat gebeurt."

Ondernemerschap met AI

Een ander perspectief komt van MapleTrust, die AI gebruikt om zijn eigen bedrijf efficiënter te runnen en tegelijkertijd maatschappelijke impact te maken. Hij vertelt hoe hij AI inzet om voedselverspilling tegen te gaan en maaltijden te doneren: "AI geeft ons de kracht om enorme impact te maken. Vooral voor kleine spelers zoals wij."
Hij is volop bezig met het ontwikkelen van nieuwe AI-gebaseerde tools om zijn projecten nog beter te coördineren. "Met AI aan mijn zijde ben ik een kracht om rekening mee te houden."

Wat doe jij?

De discussie op Reddit laat zien dat mensen op verschillende manieren omgaan met de komst van AI. Sommigen zien het als een kans om hun werk efficiënter te maken of nieuwe projecten op te zetten, terwijl anderen sceptisch zijn en vrezen voor de toekomst van hun baan.
Hoe bereid jij je voor op het AI-tijdperk? Gebruik je AI-tools op je werk, of maak je je zorgen over de impact op jouw beroep?

Poll

Populair nieuws