AI-schrijvers veroveren lokale nieuwswebsites: bedreiging voor journalistieke integriteit?

Nieuws
zondag, 02 juni 2024 om 17:09
ai schrijvers veroveren lokale nieuwswebsites bedreiging voor journalistieke integriteit
Hoodline, een lokaal Amerikaans nieuwsplatform dat ooit begon als een hyper-lokale nieuwssite in San Francisco, maakt nu gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) om artikelen te schrijven. Deze artikelen worden gepubliceerd onder pseudoniemen met een kleine "AI"-badge naast de naam van de auteur. Deze praktijk heeft bezorgdheid gewekt over de transparantie en de integriteit van de journalistiek.

De trend en gevaren

AI vervangt mensen. Hoodline is niet de enige nieuwssite die AI inzet. Wereldwijd proberen nieuwsorganisaties voordeel te halen uit de snel ontwikkelende technologie om sneller content te produceren en kosten te besparen. Echter, experts waarschuwen dat een te grote afhankelijkheid van AI de geloofwaardigheid van nieuwsorganisaties kan schaden en de verspreiding van desinformatie kan versnellen als er geen strikte controle is. Voorbeelden hiervan zijn CNET, waar AI-gegenereerde artikelen aanzienlijke fouten bevatten, en Sports Illustrated, dat artikelen moest verwijderen nadat deze onder valse namen waren gepubliceerd​. Dat meldt onder andere CNN.

Reactie van Hoodline

Zachary Chen, CEO van Hoodline's moederbedrijf Impress3, verdedigt het gebruik van AI en benadrukt de transparantie van het platform. Volgens Chen stelt de gegenereerde inkomsten Hoodline in staat om meer menselijke journalisten aan te nemen en nieuwsgebieden te dekken die vaak over het hoofd worden gezien door traditionele media. Hij benadrukt dat elke AI-gegenereerde artikel wordt gecontroleerd door menselijke redacteuren voordat het wordt gepubliceerd,
Desondanks uiten experts hun zorgen over de manier waarop Hoodline AI inzet. Peter Adams van het News Literacy Project stelt dat de kleine "AI"-badge naast de auteursnamen slechts een schijn van transparantie biedt. De valse auteursnamen en eerdere AI-gegenereerde profielfoto's en biografieën die Hoodline gebruikte, dragen bij aan de verwarring en kunnen het vertrouwen van het publiek in nieuwsorganisaties ondermijnen​.
AI biedt ongetwijfeld nieuwe mogelijkheden voor de journalistiek, zoals het automatiseren van routinematige taken en het vrijmaken van journalisten voor diepgaander werk. Echter, de toepassing ervan moet zorgvuldig worden beheerd om de geloofwaardigheid en nauwkeurigheid van het nieuws te waarborgen​.
Wat vind jij? Is dit een probleem?