Hoe AI doctoren helpt botbreuken te identificeren

Nieuws
door Thomas
woensdag, 23 oktober 2024 om 10:00
hoe kunstmatige intelligentie de gezondheidsindustrie verandert
Kunstmatige intelligentie (AI) speelt een steeds belangrijkere rol over de hele wereld. Ook in de gezondheidszorg worden er grote stappen gemaakt en zien we dat de technologie gigantische voordelen biedt in een tal van toepassingen. Een van de implementaties waarin AI gebruikt wordt is bij het identificeren botbreuken bij de analyse van röntgenfoto's. Het komt namelijk voor dat medische deskundige breuken missen.
Volgens het National Institute for Health and Care Excellence (NICE) kan AI bijdragen aan een veiligere en snellere diagnose, wat de druk op zorgverleners vermindert en het aantal noodzakelijke vervolgafspraken beperkt. Onderzoek toont aan dat AI technologie betrouwbaar is en een waardevolle ondersteuning biedt aan zorgprofessionals, zoals radiologen en radiografen, die dagelijks duizenden röntgenbeelden beoordelen.
Momenteel kampt de NHS in Engeland met een personeelstekort, met een vacaturegraad van 12,5% onder radiologen en 15% onder radiografen. Dit betekent dat er aanzienlijke werkdruk heerst, waardoor diagnostische fouten, zoals gemiste botbreuken, steeds vaker voorkomen. NICE meldt ook dat tussen de 3 en 10 procent van de botbreuken in spoedeisende hulp gemist worden, wat het meest voorkomende diagnostische probleem is.

Hoe het proces werkt

Vier nieuwe AI tools worden aanbevolen voor gebruik in de spoedeisende zorg, waarbij de AI de röntgenbeelden analyseert en mogelijke breuken identificeert. Een zorgprofessional beoordeelt vervolgens de bevindingen van de AI, wat volgens NICE de kans op gemiste diagnoses verder verkleint. Deze technologie zal niet alleen gemiste botbreuken helpen verminderen, maar ook de werkdruk van de zorgverleners verlichten.

AI en mentale gezondheidszorg

AI biedt ook een uitkomst in de geestelijke gezondheidszorg. Zo kan de technologie helpen bij het vroegtijdig herkennen van mentale gezondheidsproblemen door patronen te detecteren in de gezondheidsdata van patiënten, zoals stemming, gedrag en andere indicatoren. Daarnaast kunnen AI gebaseerde chatbots kunnen basistherapieën bieden, zoals cognitieve gedragstherapie (CBT), en dienen als aanvulling op traditionele behandelingen door patiënten te begeleiden bij het omgaan met hun symptomen.