Meta breidt AI-ervaringen uit: Wat je moet weten

Nieuws
zaterdag, 25 mei 2024 om 18:34
facebook meta ai
Meta, het moederbedrijf van Facebook, bereidt zich voor om haar AI-ervaringen uit te breiden naar nieuwe regio's. Deze uitbreiding omvat een reeks generatieve AI-functies, waaronder Meta AI en diverse AI-tools voor advertentiemateriaal. Het bedrijf heeft aangekondigd dat deze beleidsupdates op 26 juni 2024 in werking zullen treden.
Het bedrijf onder leiding van Marc Zuckerberg staat niet bepaald bekend om de hoge mate waarin he rekening houdt met de privacy van gebruikers. Dus is het belangrijk om te weten wat ze van plan zijn.

Wat betekent dit voor gebruikers?

Om de nieuwe AI-ervaringen mogelijk te maken, zal Meta zich beroepen op de rechtsgrond 'gerechtvaardigde belangen' voor het gebruik van gebruikersinformatie. Dit betekent dat Meta gegevens zal gebruiken om haar AI-systemen te ontwikkelen en te verbeteren, maar gebruikers behouden het recht om bezwaar te maken tegen dit gebruik. Indien een bezwaar wordt goedgekeurd, zal Meta stoppen met het gebruik van de gegevens van die specifieke gebruiker voor AI-ontwikkelingsdoeleinden.

Hoe Meta gegevens gebruikt voor generatieve AI

Meta werkt aan het verbeteren van haar generatieve AI-ervaringen door gebruik te maken van enorme hoeveelheden data. Deze AI-ervaringen omvatten onder andere real-time chatantwoorden, vakantieplanning en nieuwe manieren van expressie. Het doel is om dagelijkse activiteiten en ervaringen te verrijken door middel van geavanceerde AI-technologie.

Generatieve AI uitgelegd

Generatieve AI stelt gebruikers in staat om snel nieuwe content te creëren, zoals afbeeldingen en teksten. In tegenstelling tot een statische database, bestaat generatieve AI uit computermodellen die zijn getraind op miljarden gegevenspunten uit verschillende bronnen. Dit stelt de AI in staat om nieuwe content te genereren op basis van instructies of vragen van gebruikers.
Tekstgenererende modellen (LLM's) zijn getraind op enorme hoeveelheden tekst en kunnen taken uitvoeren zoals het voltooien van zinnen, vertalen van teksten en het beantwoorden van vragen.
Afbeeldingsgenererende modellen leren van miljarden afbeeldingen en bijschriften, waardoor ze in staat zijn nieuwe afbeeldingen te maken op basis van tekstuele beschrijvingen.
Deze opties samen moeten uiteindelijk zorgen voor een innovatieve ervaring voor gebruikers. Maar het is ook vooral een manier om (nieuwe) modellen te trainen.

Gegevensverzameling voor AI-training

Om haar AI-modellen effectief te trainen, maakt Meta gebruik van zowel openbare gegevens als gelicentieerde data. Dit omvat ook gegevens die zijn gedeeld via de producten en diensten van Meta, hoewel privéberichten niet worden gebruikt. Publieke gegevens kunnen soms persoonlijke informatie bevatten, zoals namen en contactgegevens, die niet worden gekoppeld aan Meta-accounts.

Privacy en AI bij Meta

Meta benadrukt haar toewijding aan privacybescherming. Het bedrijf heeft interne processen opgezet om privacyrisico's te identificeren en te beperken. Deze inspanningen zijn gebaseerd op vijf kernwaarden: privacy en beveiliging, eerlijkheid en inclusie, stabiliteit en veiligheid, transparantie en controle, en bestuur en aansprakelijkheid.

Transparantie en gebruikersrechten

Meta werkt in Europa en het VK op basis van 'gerechtvaardigde belangen' om persoonlijke gegevens te verzamelen en verwerken. Gebruikers hebben het recht om bezwaar te maken tegen het gebruik van hun gegevens voor AI-ontwikkelingsdoeleinden en kunnen ook verzoeken indienen met betrekking tot persoonlijke gegevens die door derden zijn verstrekt.

Toekomstige vooruitzichten voor generatieve AI

Meta ziet enorme mogelijkheden in de toepassing van generatieve AI voor zowel individuen als bedrijven. Hoewel de technologie al veelbelovend is, blijft Meta zich inzetten voor transparantie en verantwoorde ontwikkeling naarmate de technologie voortschrijdt. De inzet van Meta is gericht op het creëren van waardevolle AI-ervaringen die bijdragen aan de samenleving. Je kunt op de website van Facebook terecht voor meer informatie.