Welke banen kan ChatGPT vervangen?

Blog
vrijdag, 24 mei 2024 om 19:20
welke banen kan chatgpt vervangen 2
AI gaat de wereld veranderen. Dat is duidelijk. Wat nog niet duidelijk is, is waar we dat als eerste gaan merken. Wat denkt ChatGPT ervan? We stelde hem de volgende vraag: Welke banen kan ChatGPT vervangen?
De tabel toont een overzicht van 15 banen die potentieel door ChatGPT 4.0 vervangen kunnen worden, met redenen waarom dit AI-model deze taken beter zou kunnen uitvoeren dan een mens, evenals een schatting van de kans op vervanging in percentages. Hier is een algemene uitleg van de tabel:
  1. Baan: Dit is de naam van de functie die mogelijk vervangen kan worden door ChatGPT 4.0.
  2. Reden: Dit geeft aan waarom ChatGPT 4.0 geschikt zou zijn voor deze baan. De redenen variëren, maar omvatten vaak de 24/7 beschikbaarheid van ChatGPT, het vermogen om consistente en foutloze informatie te verstrekken, de snelheid van gegevensverwerking, en de toegang tot uitgebreide kennisdatabases.
  3. Kans (%): Dit is een schatting van de waarschijnlijkheid dat ChatGPT 4.0 de functie kan overnemen. Hogere percentages duiden op een grotere kans dat de AI de taken van de menselijke werknemer kan overnemen.

Deze banen lopen gevaar volgens ChatGPT

BaanRedenKans (%)
Klantenservice medewerker24/7 beschikbaarheid, geen wachttijden, consistente antwoorden80%
VertalerSnelle vertalingen in meerdere talen, altijd beschikbaar75%
Data-analistSnelle gegevensverwerking en analyse, foutloos en efficiënter65%
Technische ondersteuningDirecte probleemoplossing, toegang tot uitgebreide kennisdatabases70%
CopywriterCreatieve tekstproductie op basis van specifieke richtlijnen60%
RecruiterSnelle screening van cv's en kandidaten, objectieve beoordeling50%
Administratief medewerkerGeautomatiseerde administratie en rapportage, geen fouten55%
Onderzoeker Toegang tot uitgebreide bronnen en snelle samenvattingen van informatie60%
Boekhouder Automatiseren van boekhoudkundige taken, foutloze berekeningen60%
Taalcoach Persoonlijke taalondersteuning en lessen, aanpasbaar aan de leerstijl50%
Content curatorSnelle selectie en organisatie van relevante inhoud60%
Planner/scheduler Efficiënte planning en organisatie van afspraken en taken 65%
HR-specialistBeheer van personeelsadministratie en werving 50%
Helpdesk medewerkerSnelle en efficiënte probleemoplossing 70%
Social media managerAutomatisering van posts, analyses en rapportages65%
De percentages zijn gebaseerd op de huidige mogelijkheden van ChatGPT 4.0 en kunnen variëren afhankelijk van de specifieke taken binnen elke baan en de mate van menselijke interactie die vereist is.

Uitleg van ChatGPT

Belangrijkste punten:
  • Efficiëntie en Beschikbaarheid: ChatGPT kan taken uitvoeren zonder pauzes en is altijd beschikbaar, wat de efficiëntie en beschikbaarheid aanzienlijk verbetert ten opzichte van menselijke werknemers.
  • Consistentie en Nauwkeurigheid: Omdat ChatGPT geen menselijke fouten maakt en consistente output levert, kunnen bepaalde taken zoals vertalen, data-analyse, en administratieve taken beter door AI uitgevoerd worden.
  • Automatisering van Repetitieve Taken: Banen die repetitieve en voorspelbare taken omvatten, zoals administratieve ondersteuning en boekhouding, kunnen vaak efficiënter door AI worden uitgevoerd.
  • Toegang tot Kennis: Door de toegang tot uitgebreide en gevarieerde bronnen, kan ChatGPT snel relevante informatie vinden en verwerken, wat nuttig is voor rollen zoals onderzoeker, marktanalist, en journalist.
Hoewel ChatGPT in staat is om veel taken efficiënter uit te voeren, is het belangrijk om te erkennen dat menselijke vaardigheden zoals empathie, creativiteit, en complexe probleemoplossing niet volledig door AI kunnen worden vervangen. De gegeven percentages zijn schattingen en kunnen variëren afhankelijk van specifieke omstandigheden en vereisten binnen elke baan.