"Amerika en China gaan AI-systemen als wapens behandelen"

Nieuws
vrijdag, 24 mei 2024 om 14:26
amerika china ai leger
Voormalig Google-CEO zegt dat de krachtigste AI-systemen van de VS en China op een dag mogelijk op militaire bases worden opgeslagen en omringd door machinegeweren
"Uiteindelijk, zowel in de VS als in China, vermoed ik dat er een klein aantal extreem krachtige computers zal zijn met het vermogen voor autonome uitvindingen die verder gaan dan wat we aan onze eigen burgers zonder toestemming of aan onze concurrenten willen geven," vertelt Schmidt aan Noema Magazine in een interview.
"Ze zullen gehuisvest worden op een legerbasis, aangedreven door een nucleaire energiebron en omgeven door prikkeldraad en machinegeweren," voegt hij eraan toe.

Oud Google-topman

Schmidt was van 2001 tot 2011 CEO en voorzitter van Google, voordat hij het roer teruggaf aan mede-oprichter Larry Page. Daarna was hij uitvoerend voorzitter en technisch adviseur van de zoekgigant, voordat hij begin 2020 het bedrijf definitief verliet.
Sindsdien heeft de 69-jarige een grote interesse getoond in kunstmatige intelligentie AI en het bestuderen van de impact ervan op de samenleving.
Naast het investeren in AI-startups zoals het door Amazon gesteunde Anthropic, was hij ook co-auteur van "The Age of AI" met de overleden diplomaat Henry Kissinger en de decaan van computerwetenschappen van MIT, Daniel Huttenlocher. Het boek beschrijft enkele van de risico's en kansen die AI met zich meebrengt.

AI ratrace

Hoewel het vandaag de dag misschien vergezocht lijkt, kan Schmidt's voorspelling uitkomen gezien hoe competitief landen al zijn als het gaat om het behouden van hun voorsprong in de AI-race.
Zo heeft de VS een strakkere greep op haar technologie-export naar China uitgeoefend, waarbij de verkoop van AI-chips door bedrijven zoals Nvidia wordt beperkt.
Ook China probeert zijn afhankelijkheid van in de VS gemaakte chips te minimaliseren. Chinese functionarissen hebben binnenlandse technologie-giganten zoals Alibaba en TikTok-moederbedrijf ByteDance gevraagd om lokaal geproduceerde AI-chips te kopen, aldus The Information.
"We naderen snel wat we een 'twee tech stack scheiding' noemen, waar in wezen elk land, de VS en China, hun technologische infrastructuren effectief van elkaar afschermen," aldus TPW Advisory-oprichter Jay Pelosky aan Business Insider.

Populair nieuws

Laatste reacties