Wil je een eigen robot met AI? Voor $16.000 kun je aan de slag met Unitree G1

Blog
dinsdag, 28 mei 2024 om 19:17
unitree g1 robot ai
Geïnteresseerd in een betaalbare robot? Unitree heeft onlangs de Unitree G1 gelanceerd, een “Humanoid agent AI avatar” voor slechts $16,000. Deze nieuwe toevoeging aan de Unitree-familie, bekend als de budgetoptie uit China, biedt indrukwekkende mogelijkheden voor een fractie van de prijs van zijn concurrenten.
Robotica en AI worden vaak in één adem genoemd. Dat is niet voor niets. Robots en ontwikkelingen als deze gaan hand in hand: de hardware én software zorgen voor de unieke ervaring en mogelijkheden. We zitten nog in het begin van deze ontwikkelingen. Dit soort projecten en initiatieven zijn echt, maar vergeet niet dat er ook een hoop marketing achter zit. Verwacht geen robot die alles doet wat je wil. Maar de eerste stappen worden gezet.

AI robot

De G1 is een compacte robot van slechts 1,27 meter hoog, waardoor sommige huishoudelijke taken een uitdaging kunnen zijn. Het kleine formaat helpt echter om de kosten laag te houden. Unitree biedt ook een grotere, volwassen variant genaamd de H1 voor $90,000.
In de promotievideo van Unitree toont de G1 enkele opmerkelijke vaardigheden. De robot kan zelfstandig opstaan vanuit een liggende positie door een ingewikkelde beweging te maken die doet denken aan een limbo-achtige manoeuvre. Ondanks zijn primitieve loopcyclus en permanente halve hurkstand, laat de video zien dat de robot goed in balans is en zelfs klappen en schoppen kan weerstaan zonder om te vallen.

Beperkingen en specifieke Kenmerken

De G1 heeft een 9,000-mAh batterij die ongeveer twee uur meegaat. Het gewicht varieert tussen 35 kg en 47 kg, afhankelijk van de bron. De robot kan rennen met een snelheid van 2 meter per seconde en heeft een beperkte draagkracht van 2 kg. Voorzien van een Intel RealSense D435 dieptecamera en een Livox-MID360 lidar puck, biedt de robot geavanceerde sensortechnologie.

Onhandig

De promotievideo laat ook zien dat de G1 nog veel te leren heeft. De robot slaagt er niet in om eenvoudige huishoudelijke taken goed uit te voeren. Het openen van een fles of het omdraaien van brood in een pan verloopt rommelig en onhandig. Deze taken tonen aan dat er nog veel programmeerwerk nodig is om de G1 echt nuttig te maken.

Video en demonstratie

In de video is te zien hoe de robot worstelt met alledaagse taken, zoals het kraken van een walnoot en het openen van een fles. De drievingerige mechanische handen lijken functioneel in sommige delen van de video, terwijl in andere delen de robot slechts handschoenen aan het eind van zijn armen heeft. Dit suggereert dat de $16,000-versie mogelijk zonder functionele handen wordt geleverd.
Hoewel de G1 nog steeds in ontwikkeling is, biedt het een glimp van wat betaalbare humanoïde robots in de toekomst zouden kunnen doen. Voor nu lijkt het echter meer een geavanceerde gadget dan een praktische hulp in huis.
Bekijk de video hieronder voor een volledige demonstratie van de Unitree G1:
Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in robotica en kunstmatige intelligentie op onze blog. Wat denk jij van de Unitree G1? Laat het ons weten in de reacties!