Apple en AI: dit zijn de plannen

Nieuws
maandag, 27 mei 2024 om 10:13
apple ai
Welke plannen heeft Apple met kunstmatige intelligentie? De gigant uit Cupertino kan niet achterblijven bij zijn andere broeders uit Silicon Valley. Bij de komende ontwikkelaarsconferentie van Apple volgende maand zullen de AI-plannen onthuld worden.

Apple en AI

Volgens de analisten van Bloomberg ligt de focus van Apple op AI-tools die consumenten dagelijks kunnen gebruiken. De insteek is dat Apple zijn miljoenen gebruikers vooral praktisch wil helpen.
Apple bereidt zich voor om een groot deel van zijn Worldwide Developers Conference (van 10 t/m 14 juni) te besteden aan het uitleggen van zijn AI-gerelateerde functies.
Het hart van de nieuwe strategie is Project Greymatter. Dat is een set AI-tools die het bedrijf zal integreren in haar 'native' apps zoals Safari, Foto's en Notities. Ook zal AI helpen om het besturingssysteem te verbeteren, zoals verbeterde meldingen.
Veel van de verwerking voor minder rekentechnisch intensieve AI-functies zal volledig op het apparaat draaien. Maar als een functie meer rekenkracht vereist, wordt het werk naar de cloud verplaatst.

iOS 18 en macOS 15

Apple brengt de nieuwe AI-functies naar iOS 18 en macOS 15 – en beide besturingssystemen zullen software bevatten die bepaalt of een taak op het apparaat of via de cloud is af te handelen.
De meeste on-device functies krijgen ondersteuning van iPhone-, iPad- en Mac-chips die in het afgelopen jaar of zo zijn uitgebracht. De cloudcomponent krijgt aansturing van M2 Ultra-chips in datacenters.
Er zijn verschillende nieuwe mogelijkheden in ontwikkeling, waaronder functies die spraakmemo's transcriberen, foto's met AI retoucheren en een snellere zoekfunctie in Spotlight. Er komt ook een verbetering van de webzoekfunctie van Safari en er komen automatische suggesties voor antwoorden op e-mails en tekstberichten.

Emoji's

De persoonlijke assistent Siri krijgt ook een upgrade, met natuurlijker klinkende interacties gebaseerd op Apple's eigen grote taalmodellen – een kerntechnologie achter generatieve AI.
Er komt ook een geavanceerdere Siri naar de Apple Watch voor taken onderweg. Ontwikkelaarstools, waaronder Xcode, krijgen ook AI-verbeteringen.
Een opvallende functie zal generatieve AI naar emoji's brengen. Het bedrijf ontwikkelt software die op maat gemaakte emoji's kan maken op basis van wat gebruikers elkaar aan berichtjes sturen. Dat betekent dat je ineens een geheel nieuwe emoji, naast de bestaande opties die Apple momenteel op de iPhone en andere apparaten aanbiedt.
Een andere leuke verbetering (niet gerelateerd aan AI) is het vernieuwde startscherm van de iPhone. Dit zal gebruikers in staat stellen om de kleur van app-iconen te veranderen en ze overal te plaatsen waar ze willen. Je kunt bijvoorbeeld al je sociale iconen blauw maken of financiële iconen groen – en ze hoeven niet te worden geplaatst in het standaardraster dat sinds dag één in 2007 bestaat.
Ook gaat Apple werken met slimme samenvattingen. De technologie stelt gebruikers in staat om samenvattingen te krijgen van gemiste meldingen en individuele tekstberichten, evenals van webpagina's, nieuwsartikelen, documenten, notities en andere vormen van media.

Samenwerking Google en OpenAI

Voor de integratie van een chatbot in iOS18 zijn er gesprekken gevoerd met zowel Google als OpenAI. In maart leek het erop dat Apple en Google een deal sloten, en mensen aan beide kanten voelden dat er een aankondiging komt op WWDC. Maar uiteindelijk sloot Apple de deal eerder af met OpenAI Chief Executive Officer Sam Altman, en hun samenwerking zal een onderdeel zijn van de WWDC-aankondiging.
De deal met OpenAI geeft het de meest geavanceerde chatbot – en een potentiële voorsprong op Samsung-apparaten, aangezien deze gebruikmaken van Gemini.