Apple en AI: Waarom een iPhone supercyclus in 2024 onwaarschijnlijk is

Nieuws
donderdag, 06 juni 2024 om 10:48
apple ai iphone
Apple is bezig met een grote investering in kunstmatige intelligentie (AI), maar dit zal naar verwachting niet leiden tot een nieuwe supercyclus van iPhone-verkopen in 2024. Dat vermoeden diverse analisten.
Hoewel Apple aanzienlijke vooruitgang boekt met zijn generatieve AI-initiatieven, zijn er enkele redenen waarom deze ontwikkelingen waarschijnlijk niet onmiddellijk gaan leiden in een enorme toename van de vraag naar iPhones.

AI-Integratie in iOS 18

Apple is van plan om AI-functies breed toe te passen in zowel hardware als software. Een belangrijk onderdeel hiervan is de upgrade van Siri, waardoor deze meer conversatief en functioneel wordt, vergelijkbaar met ChatGPT.
Verwachte AI-functies in iOS 18 zijn onder andere auto-samenvatting en auto-aanvulling in apps zoals Pages en Keynote. Daarnaast wordt er gewerkt aan een nieuwe versie van Xcode die AI-gebaseerde code-completion biedt, wat de kwaliteit van apps van derden aanzienlijk kan verbeteren.

Ajax: Apple's Eigen LLM

Een belangrijk aspect van Apple's AI-ambities is de ontwikkeling van een groot taalmodel (LLM) genaamd Ajax. Dit nieuwe raamwerk biedt veel nieuwe AI-mogelijkheden, zoals een ChatGPT-achtige applicatie, zo melden diverse techbronnen.
Apple investeert meer dan 1 miljard dollar per jaar in dit project, wat significant is voor softwareontwikkelingen, hoewel het in vergelijking met andere grote investeringen van Apple, zoals de Apple Vision Pro, relatief bescheiden lijkt.

Verwachtingen voor WWDC 2024

Apple's volgende grote AI-onthullingen zullen waarschijnlijk plaatsvinden tijdens de Worldwide Developers Conference (WWDC) in juni 2024. Er komt waarschijnlijk een introductie van een reeks AI-gebaseerde tools en functies.
Hoewel sommige geavanceerde AI-capaciteiten mogelijk afhankelijk zijn van cloudverwerking, blijft Apple zich waarschijnlijk richten op lokale verwerking omwille van privacyredenen. Dit kan betekenen dat sommige AI-functies beperkt blijven tot nieuwere iPhone-modellen.

Beperkingen en Uitdagingen

Ondanks de ambitieuze plannen, zal de volledige reikwijdte van Apple's AI-visie waarschijnlijk pas in 2025 worden gerealiseerd. Dit komt deels door de behoorlijke achterstand die Apple momenteel heeft in vergelijking met concurrenten op het gebied van AI-technologie. Bovendien is er onzekerheid over hoe Apple deze nieuwe AI-functies zal brandmerken, aangezien het bedrijf traditioneel de term "kunstmatige intelligentie" vermijdt ten gunste van "machine learning".

Conclusie

Hoewel Apple's generatieve AI-initiatieven indrukwekkend zijn en veelbelovende verbeteringen zullen brengen aan de gebruikerservaring van iPhones, is het onwaarschijnlijk dat deze ontwikkelingen in 2024 zullen leiden tot een supercyclus in de verkoop van iPhones. De volledige impact van deze innovaties zal pas op langere termijn zichtbaar worden.