AI lieveling Nvidia nadert marktwaarde Apple

Nieuws
woensdag, 29 mei 2024 om 14:20
nvidia apple
De aandelen van Nvidia zijn dinsdag met ongeveer 6% gestegen naar een recordhoogte, waardoor de marktwaarde van de AI-chipmaker ongeveer $100 miljard verwijderd is van het inhalen van Apple.

Aandeel Nvidia blijft stijgen

Nvidia's marktkapitalisatie bereikte $2,8 biljoen, terwijl Apple een marktwaarde van $2,9 biljoen heeft. De aandelen van Nvidia zijn bijna 13% gestegen sinds het bedrijf vorige week een hoger dan verwachte omzet voor het tweede kwartaal voorspelde en een aandelensplitsing aankondigde.
Nvidia's succes is sterk verbonden met de vraag naar AI-chips. Het bedrijf rapporteert een vervijfvoudiging van de omzet in zijn datacentersegment, omdat hun hoogwaardige chips als zoete broodjes over de toonbank gaan. Bedrijven zoals Alphabet, Microsoft en Amazon strijden om Nvidia's geavanceerde chips om AI-computing te domineren.

Groeiende Investeringen in AI

Derren Nathan, hoofd van aandelenanalyse bij Hargreaves Lansdown, verklaart tegenover Reuters dat de markt moeite heeft om de groei van Nvidia bij te houden.
Nvidia handelt tegen 36 keer de verwachte winst, vergeleken met 38 voor Advanced Micro Devices en 21 voor Intel. Nvidia's aandelen zijn dit jaar meer dan verdubbeld na een verdrievoudiging vorig jaar, waardoor het bedrijf één van de populaire loten aan de AI-boom is.

Vergeleken met Concurrenten

Apple, lang beschouwd als een essentiële investering op Wall Street, heeft de afgelopen maanden slechter gepresteerd dan andere grote technologiebedrijven. Dit jaar zijn de aandelen van Apple met ongeveer 2% gedaald, terwijl het bedrijf worstelt met zwakke vraag naar iPhones en sterke concurrentie in China. Microsoft, nu het waardevolste bedrijf ter wereld, profiteert van vroege investeringen in AI binnen zijn cloudservices.
Microsoft's aandelen daalden dinsdag met 0,4%, wat resulteerde in een marktwaarde van $3,1 biljoen. Apple is ook trager geweest in het uitrollen van generatieve AI, vergeleken met rivalen zoals Microsoft en Google, die deze technologieën al in hun producten integreren.
Deze ontwikkelingen benadrukken Nvidia's opkomst als een dominante speler in de AI-sector, terwijl Apple en andere grote technologiebedrijven zich aanpassen aan de snel veranderende markt.