De race om het beste AI-talent is begonnen

Nieuws
door Thomas
zondag, 09 juni 2024 om 17:37
de race om het beste ai talent is begonnen
De race omtrent het beste kunstmatige intelligentie (AI) talent is volop aan de gang. Het populaire bedrijf OpenAI, dat bekend is van de chatbot ChatGPT en het AI model Dall-e, verloor dit jaar ongeveer een dozijn aan toponderzoekers. Hieronder viel ook de mede-oprichter, Ilya Sutskever.
Het vertrek van Ilya wordt mogelijk in verband gebracht met een eerdere poging om de CEO Sam Altman te ontslaan, wat tot stand kwam na onenigheid tussen de raad van bestuur en het beleid van de OpenAI CEO. Het bredere vertrek van AI-experts bij het bedrijf weerspiegelt een uberhaupt een bredere trend in de industrie. Sinds de lancering van ChatGPT in november 2022 zijn tal van bedrijven op de trend ingesprongen, wat ook de vraag naar AI-talent heeft opgedreven.
Grote technologiebedrijven zoals Microsoft en Google zoeken naar toponderzoekers die baanbrekende modellen kunnen bouwen. De experts zijn zeer waardevol voor de bedrijven en kunnen hoge salarissen verwachten. Ook Apple zet zig in op AI, zo wordt er bij de jaarlijkse Worldwide Developers Conference (WWDC) de lancering van "Apple Intelligence" verwacht . AI-talent stroomt echter ook naar bedrijven buiten de traditionele techgiganten. Bedrijven zoals het technologiebedrijf Nvidia en het cloudgebaseerd platform Databricks zijn ook populaire bestemmingen.
Ook zien we een verschuiving van academische naar industriële banen en een toename in AI-gerelateerde opleidingen. Zo nam in 2022 71% van de AI-PhD's een baan in de industrie aan.
Veel AI-experts kiezen ook voor startups vanwege de potentiële financiële beloningen als een bedrijf succesvol wordt. Ook autonomie en het vermogen om creatieve projecten te lanceren zijn belangrijke factoren voor AI-talent om bij een bedrijf te komen werken.

Beleidsverandering

Gezien de schaarste van AI-experts proberen Amerikaanse bedrijven het talent ook uit andere landen aan te trekken. De regering van Biden heeft maatregelen genomen om immigratieregels te versoepelen. Andere regeringen, zoals de Europese Unie (EU) en China, nemen vergelijkbare stappen om AI-talent aan te trekken.