Onderzoek: bedrijven maken meer gebruik van AI in Europa, Nederland in top 5

Nieuws
woensdag, 29 mei 2024 om 19:01
onderzoek bedrijven maken meer gebruik van ai in europa nederland in top 5
In 2023 gebruikte 8% van de EU-bedrijven met tien of meer werknemers AI-technologieën, volgens recente gegevens van Eurostat. Dit markeert een belangrijke stap in de digitalisering van de Europese zakelijke sector. Denemarken, Finland en Luxemburg lopen voorop. Nederland en België maken de top 5 compleet.
AI-technologieën omvatten onder andere computer vision, spraakherkenning, natuurlijke taal generatie, machine learning en deep learning. Deze systemen helpen bedrijven bij het voorspellen, aanbevelen of beslissen over de beste acties om specifieke doelen te bereiken.
De hoogste percentages van AI-gebruik waren te vinden in Denemarken (15,2%), Finland (15,1%) en Luxemburg (14,4%). Aan de andere kant hadden Roemenië (1,5%), Bulgarije (3,6%) en Polen (3,7%) de laagste adoptiecijfers.
De meest gebruikte AI-toepassing was het automatiseren van workflows en het ondersteunen bij besluitvorming (3%), gevolgd door tekstanalyse (2,9%) en machine learning (2,6%). Daarnaast gebruikten bedrijven spraakherkenning (2,5%), beeldherkenning (2,2%), natuurlijke taal generatie (2,1%) en autonome robots of voertuigen (0,9%).
Deze gegevens benadrukken het groeiende belang van AI in het Europese bedrijfsleven en de variëteit aan toepassingen die worden omarmd. Meer informatie en gedetailleerde statistieken vind je op Eurostat.