Elon Musk: AI gaat al onze banen overnemen

Nieuws
vrijdag, 24 mei 2024 om 9:56
robotica ai industrie

Elon Musk zegt dat kunstmatige intelligentie al onze banen zal overnemen, en dat is niet per se iets slechts.
“Waarschijnlijk zal niemand van ons een baan hebben,” zegt Musk over AI tijdens een technologieconferentie op donderdag waarover nieuwszender CNN bericht.
Tijdens een toespraak via webcam op VivaTech 2024 in Parijs beschrijft Musk een toekomst waarin banen "optioneel" zijn.

Een optionele baan

“Als je een baan wilt doen die een beetje op een hobby lijkt, kun je een baan doen,” zegt Musk. “Maar anders zullen AI en de robots alle goederen en diensten leveren die je wilt.”
Om dit scenario te laten werken, zegt hij, moet er wel een “universeel hoog inkomen (UBI)” nodig zijn – niet te verwarren met een universeel basisinkomen, hoewel hij niet uitlegt hoe dat eruit komt te zien. Een UBI verwijst naar de overheid die een bepaald bedrag aan iedereen geeft, ongeacht hoeveel ze verdienen.
“Er is dan geen tekort aan goederen of diensten,” zo voorspelt de topman van X, Tesla en SpaceX.
De capaciteiten van AI zijn de afgelopen jaren snel toegenomen, snel genoeg dat regelgevers, bedrijven en consumenten nog steeds proberen uit te zoeken hoe ze de technologie op een verantwoorde manier is te gebruiken. Er zijn ook zorgen over hoe verschillende industrieën en banen veranderen naarmate AI zich op de markt uitbreidt.

Langzamere adoptie

In januari ontdekten onderzoekers van het MIT’s Computer Science and Artificial Intelligence Lab dat werkplekken AI veel langzamer overnemen dan sommigen hadden verwacht en gevreesd. In het rapport staat ook dat de meeste banen die eerder als kwetsbaar voor AI zijn geïdentificeerd, op dat moment niet economisch gunstig waren voor werkgevers om te automatiseren.
Deskundigen geloven ook grotendeels dat veel banen die een hoge emotionele intelligentie en menselijke interactie vereisen, niet vervangen hoeven te worden, zoals geestelijke gezondheidswerkers, creatievelingen en leraren.

Zorgen over AI

Musk heeft openlijk zijn zorgen over AI geuit. Tijdens de keynote op donderdag noemt hij de technologie zijn grootste angst. Hij verwees naar de “Culture Book Series” van Ian Banks, een utopisch gefictionaliseerd beeld van een samenleving die wordt gerund door geavanceerde technologie, als de meest realistische en “de beste voorstelling van een toekomstige AI.”
In een toekomst zonder banen vraagt Musk zich af of mensen zich emotioneel vervuld voelen.
“De vraag zal echt zijn over betekenis – als de computer en robots alles beter kunnen doen dan jij, heeft je leven dan betekenis?” zegt hij. “Ik denk dat er misschien nog steeds een rol voor mensen is hierin – dat wij AI betekenis kunnen geven.”
Hij gebruikte zijn spreektijd ook om ouders aan te sporen de hoeveelheid sociale media die kinderen kunnen zien te beperken, omdat “ze worden geprogrammeerd door een dopamine-maximaliserende AI.”

Populair nieuws