Hoe kunstmatige intelligentie James Earl Jones' iconische stem blijft gebruiken

Nieuws
woensdag, 11 september 2024 om 19:08
darth vader
Het overlijden van de legendarische acteur James Earl Jones, beroemd om zijn krachtige stem en iconische rollen, heeft een discussie aangewakkerd over het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) in de entertainmentindustrie. Jones, die op 93-jarige leeftijd overleed, stond bekend om zijn vertolkingen in films zoals Field of Dreams en The Lion King (waar hij Mufasa insprak), maar zijn meest iconische rol was die van Darth Vader in de Star Wars-films.
In de jaren voorafgaand aan zijn dood gaf Jones toestemming om AI te gebruiken om zijn kenmerkende stem voor het personage Darth Vader te repliceren, nadat hij zich terugtrok uit de rol. Deze technologie werd in 2022 gebruikt in de Disney+ serie Obi-Wan Kenobi, waarbij het bedrijf Respeecher zijn stem door middel van AI nieuw leven inblies. Ook Mark Hamill's stem werd "verjongd" met AI voor zijn rol als Luke Skywalker in The Mandalorian.
Hoewel dit vooruitgang betekent voor de technologie, zijn volgens Candorium veel stemacteurs bezorgd over de gevolgen van AI voor hun beroep. Ze vrezen dat AI hen werk kan kosten, aangezien hun stem gerepliceerd kan worden zonder verdere inspraak of compensatie. Dit was een van de factoren die leidde tot de staking van de stemacteurs van de Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA) in juli 2024.

Populair nieuws