Facebook geeft toe dat ze data van Australische gebruikers “scrapen” voor AI

Nieuws
door Thomas
donderdag, 12 september 2024 om 10:00
meta breidt ai ervaringen uit wat je moet weten
Vaak weten we niet zo goed waar we ons voor opgeven als we de voorwaarden van een applicatie of ander platform accepteren. Steeds vaker zien we dat we onbedoeld goedkeuring geven om bedrijven gebruik te laten maken van onze data. Nu blijkt ook dat Meta, het moederbedrijf van Facebook, openbare gegevens van alle Australische volwassen gebruikers verzamelt om hun kunstmatige intelligentie (AI) modellen mee te trainen.
Het feit kwam aan het licht tijdens een hoorzitting in de Australische Senaat. Tijdens deze hoorzitting werden vertegenwoordigers van Meta, waaronder de wereldwijde privacydirecteur Melinda Claybaugh, ondervraagd door Australische senatoren over het gebruik van persoonlijke gegevens. In eerste instantie ontkende Meta dat het gegevens van Australische gebruikers gebruikte voor het trainen van hun AI modellen. Echter, na doorvragen door de senatoren, gaf Claybaugh toe dat alle openbare foto's, berichten en andere inhoud van Australische gebruikers sinds 2007 zijn verzameld voor dit doel, tenzij gebruikers hun privacy instellingen handmatig op "privé" hadden gezet.
Een ander punt van zorg is de manier waarop de gegevens van kinderen worden behandeld. Meta verklaart geen informatie van minderjarigen te verzamelen. Echter, openbare foto's van kinderen, geplaatst door volwassenen op hun eigen accounts, vallen wel onder de verzamelde data.

Strengere privacywetten in Europa

In Europa wordt een opt-out-optie geboden vanwege de strenge privacywetgeving, zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Australische privacywetten zijn echter minder streng, waarmee het Meta in staat stelt om zonder toestemming gegevens te gebruiken voor AI training. Meta stelt dat de verzamelde gegevens essentieel zijn om geavanceerde en veilige AI systemen te ontwikkelen.

Reactie Australische overheid

Het onderwerp privacy komt op een moment dat de Australische overheid werkt aan nieuwe privacywetten en een voorstel heeft gedaan om sociale media voor kinderen te verbieden, vanwege de schade die deze platforms kunnen veroorzaken. Critici, waaronder Australische politici, benadrukken dat de huidige privacywetgeving ontoereikend is om de gegevens van burgers te beschermen, en dat de wetgeving moet worden aangescherpt om te voorkomen dat bedrijven zoals Meta gegevens van gebruikers blijven exploiteren zonder hun toestemming.