70 procent Nederlanders gebruikt nog geen generatieve AI zoals ChatGPT

Nieuws
woensdag, 29 mei 2024 om 19:08
70 procent nederlanders gebruikt nog geen generatieve ai zoals chatgpt
Uit een onderzoek uitgevoerd door de Universiteit van Amsterdam is gebleken dat de meerderheid van de mensen in Nederland, namelijk 70%, nog geen gebruik maakt van generatieve AI-technologieën zoals ChatGPT. Er is een opvallende kloof vastgesteld wat het gebruiken van dergelijke AI-tools betreft tussen verschillende leeftijdsgroepen. Bij de groep jongeren tussen 16 en 24 jaar ligt het gebruik van AI significant hoger; 74% van hen heeft het afgelopen jaar wel gebruikgemaakt van generatieve AI voor het creëren van teksten of afbeeldingen.
Deze tendens wordt niet waargenomen onder mensen vanaf 25 jaar, waar eveneens 74% aangeeft nooit AI te hebben ingezet voor creatieve doeleinden. Jongeren, met hun vertrouwdheid met het internet en nieuwe technologieën, zijn eerder geneigd om deze tools te integreren in hun dagelijkse routines. De resultaten van de AlgoSoc AI Opinion Monitor onderstrepen het verschil in vertrouwen en gebruik van AI-toepassingen tussen jongere en oudere Nederlanders.

De AlgoSoc AI Opinion Monitor: Diepgaand inzicht in AI-gebruik

De AlgoSoc AI Opinion Monitor is het eerste resultaat van het onderzoeksproject AlgoSoc. Onderzoekers Ernesto de León, Fabio Votta, Theo Araujo en Claes de Vreese hebben bijna 4.000 Nederlandse respondenten bevraagd over hun houding ten opzichte van AI en zullen dit onderzoek de komende drie jaar blijven herhalen.

Inzicht in de samenleving

"De AI Opinion Monitor helpt de maatschappij om meer inzicht te krijgen in een onderwerp waar veel over te doen is," vertelt postdoc onderzoeker Ernesto de León. "Discussies over AI kunnen complex zijn en gaan vaak over de gevaren, zoals banenverlies door automatisering. Door de media-aandacht voor populaire AI-toepassingen, lijkt het alsof iedereen in Nederland al dagelijks gebruik maakt van AI. Onze monitor toont een realistischer beeld."

Grote leeftijdsverschillen in AI-gebruik

De resultaten zijn opvallend. 70% van de respondenten geeft aan nog nooit generatieve AI, zoals ChatGPT, te hebben gebruikt. Er zijn echter grote verschillen tussen leeftijdsgroepen. Zo heeft 74% van de jongeren tussen 16 en 24 jaar het afgelopen jaar generatieve AI gebruikt. Voor mensen van 25 jaar en ouder heeft 74% juist nog nooit geprobeerd om tekst of afbeeldingen te genereren met AI. "Jongeren zijn opgegroeid met internet en hebben meer vertrouwen om te experimenteren met nieuwe technologieën," aldus Claes de Vreese, een van de onderzoeksleiders van AlgoSoc.

Herkenning van AI-content

Hoewel veel Nederlanders geen AI-tools gebruiken, denken ze dat anderen dat wel doen. Slechts 15% van de respondenten zegt nooit AI-gegenereerde teksten, foto's of video's op sociale media te zijn tegengekomen. Bijna de helft (49,5%) geeft aan regelmatig AI-genereerde content online te zien. Desondanks vinden de meeste respondenten zichzelf niet goed in staat om AI-content te herkennen. Op een schaal van 1 tot 7 scoorden zij gemiddeld 2.58. Journalisten worden gezien als de besten in het detecteren van AI-content.

Doorlopende monitoring

"We blijven de publieke houding tegenover AI de komende drie jaar nauwgezet volgen. Als AI breder wordt toegepast in bijvoorbeeld de zorg, kunnen we ook de zorgen daarover in kaart brengen in de monitor," aldus De León. AlgoSoc zal elke zes maanden dezelfde respondenten interviewen om de veranderingen in hun gebruik en houding ten opzichte van AI en geautomatiseerde beslissingssystemen te meten. Bij de AlgoSoc AI Opinion Monitor kun je meer lezen.