OpenAI leegloop gaat door: mede-oprichter vertrekt naar concurrent Anthropic

Nieuws
door Thomas
woensdag, 07 augustus 2024 om 12:00
bedrijven stappen over naar retrieval augmented generation om ai te trainen
OpenAI, bekend van ChatGPT en DALL-E, ziet een aanzienlijke leegloop onder zijn werknemers. Zo heeft John Schulman, mede-oprichter van OpenAI, besloten het bedrijf te verlaten en is hij overgestapt naar de geduchte concurrent, kunstmatige intelligentie (AI) startup Anthropic.
Daarnaast heeft OpenAI bevestigd dat president en mede-oprichter Greg Brockman een langdurig verlof heeft genomen tot het einde van het jaar, na negen jaar van intensieve betrokkenheid bij OpenAI. Ook Peter Deng, een productmanager die vorig jaar bij OpenAI kwam werken na functies bij tech bedrijven zoals Meta, Uber en Airtable bekleed te hebben, is ook vertrokken, zo bevestigde het bedrijf. De veranderingen binnen het managementteam van OpenAI volgen op een periode van intensieve groei en ontwikkeling binnen het bedrijf.

Bijdrage van Schulman

Schulman, die een cruciale rol heeft gespeeld in de ontwikkeling van de AI chatbot ChatGPT en leiding gaf aan OpenAI’s reinforcement training team, wordt geprezen voor zijn bijdragen aan alignment research. Hij verklaarde dat zijn vertrek voortkomt uit een wens om zich meer te richten op AI alignment bij Anthropic, waar hij verwacht nieuwe perspectieven te kunnen opdoen en meer hands-on technisch werk te kunnen verrichten.
Na het vertrek van AI veiligheidsonderzoeker Jan Leike, werd Schulman het hoofd van OpenAI’s alignment science efforts. Het is momenteel onduidelijk wie hem in deze rol zal vervangen. Schulman benadrukte dat zijn beslissing om te vertrekken niet te maken had met een gebrek aan steun van OpenAI, maar een persoonlijke keuze was over hoe hij zijn toekomstige inspanningen wilde richten.

De toekomst van OpenAI

Met Schulmans vertrek blijven slechts drie van de oorspronkelijke elf oprichters van OpenAI over: CEO Sam Altman, Wojciech Zaremba en Greg Brockman (hoewel hij momenteel langdurig verlof heeft). Altman bedankte Schulman publiekelijk voor zijn werk en vriendschap, en benadrukte dat zijn bijdragen een blijvende impact zullen hebben op de toekomst van OpenAI.