Oud Tesla en OpenAI medewerker lanceert nieuwe educatief AI platform

Nieuws
door Thomas
donderdag, 18 juli 2024 om 10:18
ai in het onderwijs technologie
Andrej Karpathy, een voormalig hoofd van kunstmatige intelligentie (AI) bij Tesla en onderzoeker bij OpenAI, heeft onlangs Eureka Labs gelanceerd. Dit nieuwe educatie platform is vanaf de basis ontwikkeld met AI als centrale component. Eureka Labs wil de kracht van generatieve AI, dat in de afgelopen jaren grote sprongen heeft gemaakt, benutten om digitale onderwijsassistenten te creëren die studenten door cursusmateriaal begeleiden en samenwerken met menselijke docenten om leren voor iedereen toegankelijk te maken.

Beginfase

Hoewel de ambities van Eureka Labs hoog zijn, begint het bedrijf met een traditionele onderwijsmethode. Het platform heeft namelijk nog geen AI assistenten geïntegreerd of getest in de klas. Het eerste product van Eureka Labs zal integendeel een AI cursus zijn genaamd LLM101n, gericht op bachelorstudenten. De cursus helpt studenten hun eigen AI te trainen en de materialen zullen zowel online beschikbaar zijn als in fysieke cohorten worden aangeboden.
Voorlopig is er nog onduidelijkheid over de financiering van Eureka Labs. Het is niet bekend of Karpathy het bedrijf zelf heeft gefinancierd of dat er investeerders bij betrokken zijn. Er zijn verder ook geen openbare investeringsdocumenten ingediend en er is geen informatie over andere prominente leiders in de AI sector die bij het bedrijf betrokken zijn.
Karpathy's achtergrond in AI en onderwijs is indrukwekkend te noemen. Zo doceerde hij deep learning aan Stanford University, was hij mede-oprichter bij OpenAI, dat momenteel wordt aangeklaagd over veiligheidsproblemen, en leidde hij het AI team op van Tesla Autopilot. Na zijn vertrek bij Tesla in 2022, keerde hij terug naar OpenAI, waar hij een klein team leidde dat zich richtte op ChatGPT. In februari 2024 verliet hij ook OpenAI om zich volledig te wijden aan Eureka Labs.

Toekomstplannen

Volgens Karpathy is Eureka Labs de culminatie van zijn twintigjarige passie voor AI en onderwijs. Het bedrijf streeft ernaar om uiteindelijk AI-onderwijsassistenten te ontwikkelen die in verschillende onderwijsomgevingen kunnen worden ingezet.
Naast zijn werk met Eureka Labs, leidt Karpathy een online cursus genaamd "Neural Networks: Zero to Hero" en heeft hij een YouTube kanaal waar hij regelmatig lezingen over LLM's en AI plaatst. Met deze initiatieven hoopt hij zijn kennis en passie voor AI breed toegankelijk te maken voor een wereldwijd publiek.