Zal AI ons redden of onze ondergang betekenen?

Nieuws
door Thomas
maandag, 29 juli 2024 om 12:00
snapchat my ai chat veilig
Jason Matheny is de president van de RAND Corporation, een denktank die zich richt op veiligheidskwesties en andere mondiale vraagstukken. Hij waarschuwt voor een dreiging dat miljoenen mensen kan doden, dat mede mogelijk is gemaakt door kunstmatige intelligentie (AI). Dankzij synthetische biologie is het tegenwoordig namelijk vrij eenvoudig en goedkoop om virussen te creëren. Zo werd het paardenpokkenvirus voor $100.000 in zes maanden tijd geproduceerd. De kosten voor het ontwikkelen van een nieuw vaccin of antiviraal middel kunnen daarentegen miljarden dollars bedragen.

De risico’s van AI

AI wordt steeds meer geïntegreerd in ons dagelijks leven, van zelfrijdende auto's tot intelligente gezondheidszorg. Zonder adequate veiligheidsmaatregelen zijn deze systemen kwetsbaar voor aanvallen en storingen, wat kan leiden tot privacyinbreuken, financiële verliezen en fysieke schade.
Incidenten zoals ongevallen met zelfrijdende auto's en gehackte AI systemen in de gezondheidszorg benadrukken de noodzaak van robuuste beveiligingsmaatregelen. Samenwerking is daarin essentieel om de voordelen van AI te maximaliseren.
Een zorgwekkende ontwikkeling volgens Matheny is de mogelijkheid om met behulp van AI biowapens specifiek te richten op bepaalde etnische groepen. Zo heeft een gepensioneerde Chinese generaal dit concept al besproken, waarbij biowapens specifieke rassen of etniciteiten kunnen treffen. In theorie kunnen deze wapens ook gericht worden op individuen, mits hun DNA beschikbaar is.
Andere negatieve mogelijkheden zijn dat AI gebruikt kan worden voor surveillance en onderdrukking, zoals blijkt uit de situatie in China. Manipulatie van de publieke opinie door AI, bijvoorbeeld via het TikTok algoritme, is eveneens een reële zorg.

De voordelen van AI

Aan de andere kant biedt AI ook veelbelovende voordelen, vooral in de gezondheidszorg. AI kan bijvoorbeeld de eiwitvouwing versnellen, wat leidt tot de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen en vaccins. Een prominent voorbeeld is AlphaFold van Google, dat eiwitstructuren snel kan voorspellen, wat cruciaal is voor medische doorbraken zoals een malariavaccin.
Volgens Matheny is het belangrijk dat de Verenigde Staten (VS) zijn leidende positie in AI behoudt om niet achter te raken op China. President Biden heeft al maatregelen genomen om China’s toegang tot geavanceerde computerchips te beperken en heeft onder andere een uitvoerend bevel uitgevaardigd voor AI veiligheid.