Sam Altman roept op tot democratische AI

Nieuws
door Thomas
maandag, 29 juli 2024 om 10:00
onderzoek naar openai microsoft en nvidia
In een recent opiniestuk in de Washington Post benadrukt Sam Altman, mede-oprichter en CEO van OpenAI, dat de controle over kunstmatige intelligentie (AI) de "belangrijkste vraag van onze tijd" is. De wereld staat voor een strategische keuze, een democratisch AI model dat de voordelen van technologie verspreidt, of een autoritair model dat wordt gebruikt om macht te consolideren en uit te breiden.
Autoritaire regimes, zoals die van Rusland en China, streven ernaar AI te gebruiken om hun macht te versterken en anderen te bedreigen. President Vladimir Poetin van Rusland heeft verklaard dat de winnaar van de AI race de wereld zal regeren. China heeft zich voorgenomen om tegen 2030 wereldleider in AI te worden.
Deze ontwikkeling vormt een risico voor democratische samenlevingen. Als autoritaire regimes de leiding nemen in AI, kunnen ze bedrijven dwingen gebruikersgegevens te delen en de technologie gebruiken om geavanceerde cyberwapens te ontwikkelen. Dit zou de wereldwijde veiligheid en privacy ernstig kunnen bedreigen.

Oproep tot actie

Altman roept op tot een door de Verenigde Staten (VS) geleide mondiale coalitie en benadrukt vier belangrijke stappen om de leiding in AI te behouden. Ten eerste, ontwikkel robuuste veiligheidsmaatregelen. Ten tweede, bouw aanzienlijk grotere hoeveelheden AI infrastructuur. Ten derde, creëer een commercieel diplomatie beleid voor AI exportcontroles en buitenlandse investeringsregels. Ten slotte, stel modellen op voor het ontwikkelen en inzetten van AI, geïnspireerd door organisaties zoals de Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN).

Belang van democratische AI

Volgens Altman heeft democratische AI een voorsprong omdat het politieke systeem in de VS bedrijven, ondernemers en academici in staat stelt om te onderzoeken, innoveren en bouwen. Als de democratische visie niet zegeviert, zal de wereld de voordelen van de technologie niet maximaliseren en de risico's niet minimaliseren.

OpenAI lanceert SearchGPT

OpenAI introduceerde onlangs SearchGPT, een nieuwe zoekmachine aangedreven door generatieve AI. Aanvankelijk beschikbaar voor een beperkte groep gebruikers, zal SearchGPT later breder worden uitgerold. Het doel is om deze functie te integreren in ChatGPT, in plaats van een losstaand product aan te bieden. SearchGPT combineert OpenAI’s geavanceerde AI modellen met internetzoekfuncties, levert actuele informatie en verwijst naar relevante bronnen.

Populair nieuws