Microsoft komt met Recall: Een nieuwe optie die lijkt op AI uit ‘Black Mirror'

Blog
dinsdag, 21 mei 2024 om 16:02
microsoft komt met recall een nieuwe optie dat lijkt op ai uit black mirror
Op 20 mei kondigde Microsoft de introductie aan van een nieuwe functie genaamd "Recall" voor geselecteerde Windows 11-pc's. Deze AI-gestuurde technologie is ontworpen om een gedetailleerd logboek van gebruikersactiviteiten bij te houden, inclusief alles wat op het scherm verschijnt. Dit nieuws heeft geleid tot een storm van reacties, waaronder een opmerking van Elon Musk: "Dit is een Black Mirror-aflevering. Deze ‘functie’ zet ik zeker uit."

Wat is Recall?

De Recall-functie zal beschikbaar zijn op Microsoft’s nieuwe lijn van "Copilot+ PC's," volgens een blogpost geschreven door Yusuf Mehdi, Microsoft Executive Vice President en Consumer Chief Marketing Officer. Mehdi beschreef de functie als het geven van een "fotografisch geheugen" aan je computer. De AI maakt periodieke screenshots van gebruikersinteracties, waardoor een visueel dagboek ontstaat van alles wat je op je computer doet.
Mehdi legde uit dat een van de meest frustrerende problemen die we dagelijks tegenkomen, het terugvinden van iets is waarvan we weten dat we het eerder hebben gezien op onze pc. "Copilot+ PC's organiseren informatie zoals wij dat doen - gebaseerd op relaties en associaties die uniek zijn voor elk van onze individuele ervaringen," aldus Mehdi. "Dit helpt je om dingen te herinneren die je misschien bent vergeten, zodat je snel en intuïtief kunt vinden wat je zoekt door simpelweg de aanwijzingen te gebruiken die je herinnert."

Hoe werkt Recall?

In een demovideo toonde Microsoft hoe Recall gebruikers in staat stelt om door een visuele tijdlijn te scrollen om inhoud van elke toepassing, website of document dat ze eerder hebben bekeken, terug te vinden. Bovendien maakt de functie gebruik van snapshots voor objectherkenning om voorgestelde acties te bieden op basis van herkende objecten in eerdere inhoud. Gebruikers kunnen hun privacy beheren door individuele snapshots te verwijderen, tijdsbereiken aan te passen, de opname te pauzeren of bepaalde apps of websites uit te sluiten van indexering.

Privacy en Bezorgdheden

De functie lijkt op fictieve technologie uit de Britse sciencefiction anthologieserie Black Mirror. In de derde en laatste aflevering van de eerste serie, "The Entire History of You," kunnen personages hun herinneringen naar believen terugspoelen en op een scherm projecteren.
Ondernemer Elon Musk merkte ook de gelijkenissen op in een post op zijn sociale mediaplatform X op 21 mei: "Dit is een Black Mirror-aflevering. Deze 'functie' zet ik zeker uit."
Naast de zorgen van Musk hebben sommige gebruikers bezorgdheid geuit over de generatieve AI van Recall. Ze vrezen dat hun persoonlijke gegevens zonder toestemming gebruikt kunnen worden om de AI-modellen van het bedrijf te trainen. Volgens het wereldwijde digitale contentpublicatienetwerk 80 Level, zijn er zorgen over privacy en gegevensmisbruik.

Conclusie

De introductie van de Recall-functie door Microsoft heeft zowel opwinding als bezorgdheid opgewekt. Hoewel de technologie het potentieel heeft om gebruikers te helpen efficiënter te werken en informatie gemakkelijker te vinden, roept het ook belangrijke vragen op over privacy en gegevensbeveiliging. De toekomst zal uitwijzen hoe Microsoft en gebruikers zullen navigeren door deze nieuwe AI-gedreven mogelijkheden en de bijbehorende ethische overwegingen.
Wat vind jij?