China dendert door met zijn AI ontwikkeling

Nieuws
door Thomas
dinsdag, 10 september 2024 om 12:00
ambities rondo ai van china en vs zijn risico voor de wereld
De kunstmatige intelligentie (AI) race is sinds het succes van ChatGPT in volle gang. Hierin lopen de spanningen tussen de Verenigde Staten (VS) en China op, aangezien geen van de grootmachten achter wil blijven. China doet zijn beste beentje om niet achter te blijven. Zo blijkt uit een recent rapport, genaamd “Statistical Report on China’s Internet Development”, dat het Aziatische land een ware inhaalslag aan het maken is, waarin de Chinese AI industrie een indrukwekkende groei heeft doorgemaakt in de eerste helft van 2024.
De zogenaamde “kern” AI sector in China heeft een marktwaarde van inmiddels 600 miljard CNY, gelijk aan $84 miljard. Inmiddels zijn er meer dan 4.500 actieve AI bedrijven, waarbij het qua rekenkracht wereldwijd op de tweede plaats staat.
Een belangrijke ontwikkeling is de toenemende acceptatie van AI producten onder de Chinese bevolking, met name op het gebied van generatieve AI technologie. Tegen juni 2024 heeft AI, met een focus op grote modellen, een penetratiegraad van 16,4% bereikt onder internetgebruikers.

Standaardisering van AI

Om deze groei te ondersteunen, heeft de Chinese overheid de "National Artificial Intelligence Industry Comprehensive Standardization System Construction Guide (2024 Edition)" uitgebracht. Dit document heeft tot doel tegen 2026 een gestandaardiseerd systeem te ontwikkelen dat de kwaliteit van AI technologie en producten waarborgt. Zo zullen er meer dan 50 nationale en industriële normen worden ontwikkeld, waarbij meer dan 1.000 bedrijven betrokken zijn bij de implementatie.

Chinese chatbot

Amerika is huiverig over de stappen die China zet, en dat is onder andere te zien aan het verbannen van ChatGPT in het land. Zo kondigde OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT, in juli aan dat Chinese gebruikers geen toegang meer hadden tot hun diensten. Als reactie heeft het Chinese AI bedrijf SenseTime hun nieuwe AI model, SenseNova 5.5, gepresenteerd. Dit model is een sterke concurrent van OpenAI's GPT-4 en biedt vergelijkbare functionaliteiten.