China komt met nieuw AI model: SenseNova 5.5

Nieuws
door Thomas
dinsdag, 09 juli 2024 om 10:00
ambities rondo ai van china en vs zijn risico voor de wereld
Op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) nemen de spanningen tussen de Verenigde Staten (VS) en China steeds meer toe. Onlangs besloot OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT en DALL-e, om Chinese gebruikers de toegang tot hun diensten en tools te ontzeggen vanaf 9 juli 2024. Als reactie heeft het Chinese AI bedrijf SenseTime zijn nieuwste AI model onthuld, SenseNova 5.5.
SenseNova 5.5 wordt beschouwd als een sterke concurrent van OpenAI's GPT-4o. Het kan vergelijkbare complexe taken uitvoeren, zoals het beantwoorden van ingewikkelde vragen en het samenvatten van teksten. SenseTime biedt 50 miljoen gratis tokens aan voor het gebruik van SenseNova 5.5, evenals gratis migratiediensten voor gebruikers die willen overstappen van de diensten van OpenAI.

AI blokkade biedt kansen

Blijf op de hoogte met onze AI Wereld App!

Met de AI Wereld app volg je alle ontwikkelingen in AI.

In China hebben ze bezorgd gereageerd op de blokkade, gezien het veel impact heeft op de eerlijke toegang tot wereldwijde AI technologieën. Echter, bedrijven zoals SenseTime, Baidu, Zhipu AI en Tencent Cloud zien hierin ook een kans en is het de vraag of OpenAI’s blokkade zijn gewenste doel bereikt. Het biedt namelijk de Chinese AI bedrijven een mogelijkheid om hun technologieën te testen en te verbeteren. China heeft momenteel 130 grote taalmodellen, goed voor 40% van het wereldwijde totaal. Tot nu toe hebben Chinese bedrijven zich voornamelijk gericht op de commercialisatie van AI, maar nu ligt de focus meer op technologische vooruitgang.

China domineert in AI patenten

In de afgelopen twee jaar heeft China op bepaalde gebieden een indrukwekkende voorsprong genomen in de race om generatieve AI. Volgens de Wereldorganisatie voor Intellectuele Eigendom (WIPO) heeft China zes keer zo veel patenten ingediend dan de Verenigde Staten, de naaste concurrent.
Tussen 2014 en 2023 diende China meer dan 38.000 patenten in, gevolgd door de VS met 6.276 patenten. Belangrijke aanvragers zijn ByteDance, Alibaba en Microsoft. De patenten bestrijken een breed scala aan sectoren zoals onder andere autonoom rijden.

Populair nieuws

Laatste reacties