Google DeepMind introduceert AlphaProteo: een doorbraak in AI gestuurd eiwit ontwerp

Nieuws
door Thomas
woensdag, 11 september 2024 om 10:00
onderzoek naar openai microsoft en nvidia
Bij Google DeepMind weten ze van geen ophouden en komt het team met wederom een nieuwe kunstmatige intelligentie (AI) systeem. Dit keer gaat het om de lancering van AlphaProteo, een geavanceerde tool die wetenschappers moet gaan helpen bij het ontwerpen van krachtige eiwitten. De technologie is ontwikkeld om het ontwerp van nieuwe geneesmiddelen te versnellen en het begrip van complexe ziekten te verbeteren.

Voorlopig een succes

AlphaProteo is getraind met behulp van de Protein Data Bank (PDB), wat een database is dat bepaalde 3D-structuren van eiwitten bevat. Door deze data kan AlphaProteo nauwkeurige eiwitbinders ontwerpen, wat nieuwe mogelijkheden moet bieden voor geneesmiddelenonderzoek en de ontwikkeling van diagnostische biosensoren. Het systeem heeft al laten zien wat het kan door verschillende soorten succesvolle eiwitbinders te creëren voor onder meer VEGF-A, een eiwit dat wordt geassocieerd met kanker, en het SARS-CoV-2-virus.
AlphaProteo laat een enorme potentie zien en behaalt in sommige gevallen tot 300 keer betere resultaten dan bestaande methoden. In samenwerking met onderzoeksgroepen, waaronder het Francis Crick Institute, behaalde het AI systeem al doorbraken waarmee wetenschappers grote stappen kunnen maken in de strijd tegen virale infecties en ziekten. Zo toonde AlphaProteo aan dat het SARS-CoV-2 infecties in menselijke cellen kan blokkeren.

Google lanceert Imagen 3

Een ander ontwikkelteam van Google heeft officieel Imagen 3 vrijgegeven, wat moet concurreren met andere AI beeldgeneratie tools zoals Stable Diffusion en Midjourney. Het model, dat is gebaseerd op "latent diffusion" technologie, moet een nieuwe standaard worden voor het creëren van hoogwaardige beelden op basis van tekstprompts.
Imagen 3 moet gebruikers een consistente en nauwkeurige ervaring bieden, iets dat bij AI beeldgeneratie tools weleens mis gaat. Veiligheid staat daarnaast ook centraal bij dit model, waarbij er ingebouwde maatregelen van te pas komen om schadelijke of controversiële afbeeldingen te voorkomen. Geïnteresseerden kunnen de nieuwe tool gebruiken via Google’s ImageFX platform.