De
AI race is in de afgelopen twee jaar in volle gang.
China heeft hierin een indrukwekkende voorsprong genomen op andere landen als het op generatieve
AI aankomt, zoals chatbots. Volgens
gegevens van de Wereldorganisatie voor Intellectuele Eigendom (WIPO) heeft China zes keer meer patenten ingediend dan de Verenigde Staten (VS), de dichtstbijzijnde concurrent.
De potentie van generatieve AI
Met de de publieke lancering van OpenAI’s ChatGPT in 2022 heeft generatieve AI een enorme groei in interesse doorgemaakt. Voor het eerst kon een breed publiek de unieke toepassingen van de technologie gebruiken. Generatieve AI is een breder begrip dat naast het genereren van teksten, zoals bij ChatGPT, ook de creatie van afbeeldingen, computercode en muziek bevat. Het is een snel groeiende sector. Zo zijn er in het afgelopen decennium meer dan 50.000 patentaanvragen voor generatieve AI ingediend, waarvan een kwart in 2023.
Generatieve AI heeft het potentieel om diverse economische sectoren te transformeren door tal van processen te automatiseren en te versnellen, wat aanzienlijke tijd- en kostenbesparingen oplevert. Toepassingen variëren van klantenservice tot wetenschappelijk onderzoek. In de wetenschappelijke sector kunnen bijvoorbeeld door generatieve AI gecreëerde moleculen het proces van medicijnontwikkeling aanzienlijk versnellen. Daarnaast heeft generatieve AI een grote impact op publicatie, transport en beveiliging, waarbij het nieuwe mogelijkheden biedt voor innovatie en efficiëntie in deze domeinen.
China aan kop
Tussen 2014 en 2023 diende China meer dan 38.000 patenten in voor generatieve AI uitvindingen, vergeleken met 6.276 door de VS. Zuid-Korea, Japan en India bezetten respectievelijk de derde, vierde en vijfde plaats, met India als de snelst groeiende markt.
De top aanvragers van deze patenten zijn onder andere ByteDance, dat eigenaar is van TikTok, het Chinese e-commerce bedrijf Alibaba Group en Microsoft, de ondersteuner van OpenAI.. De patenten beslaan een breed scala aan sectoren, waaronder autonoom rijden tot publiceren en documentbeheer.