Chinese AI start-ups veroveren langzaam de Amerikaanse markt

Nieuws
door Thomas
donderdag, 10 oktober 2024 om 10:00
china heeft 378000 ai patenten groeit sneller dan wereldgemiddelde
Chinese kunstmatige intelligentie (AI) bedrijven richten zich steeds meer op de Amerikaanse markt om hun inkomsten te verhogen. Bedrijven zoals MiniMax, ByteDance en 01.ai zien de Verenigde Staten (VS) als een belangrijke markt voor hun AI producten, vooral omdat de Amerikaanse gebruikersgroep groter is en meer uitgeeft dan die in China.
Een voorbeeld van de Amerikaanse expansie is terug te zien bij MiniMax, dat wordt ondersteund door grote Chinese bedrijven zoals Alibaba en Tencent. De AI startup heeft in het afgelopen jaar aanzienlijke vooruitgang geboekt met zijn app Talkie. Deze chatbot is vooral populair onder Amerikaanse tieners en heeft ervoor gezorgd dat MiniMax naar verwachting dit jaar ongeveer $70 miljoen aan omzet gaat genereren. Het is een opmerkelijke prestatie voor een start-up die pas drie jaar oud is. Ook ByteDance, bekend van TikTok, heeft verschillende AI apps gelanceerd, waaronder de foto-bewerkingsapp Hypic, en blijft actief in de Amerikaanse markt.

Uitdagingen op de thuismarkt

De Chinese markt voor AI applicaties kampt met aanzienlijke uitdagingen. In China hebben AI start-ups moeite om inkomsten te genereren vanwege hoge computerkosten en een trager tempo van financiering. Chinese consumenten vermijden namelijk vaak abonnementsdiensten. Hierdoor zoeken de Chinese AI bedrijven zoals MiniMax en ByteDance hun kansen over de grens. .
Daarnaast zijn Chinese AI bedrijven strategisch bezig om de strenge Amerikaanse regelgeving te omzeilen door hun apps via overzeese entiteiten te laten opereren, bijvoorbeeld in Singapore en de Verenigde Staten zelf. Door deze aanpak kunnen ze gebruikmaken van buitenlandse datacenters, zoals MiniMax dat doet met Amazon Web Services (AWS).

Indrukwekkende vooruitgang

De vele start-ups in China boeken veel successen en dat is terug te zien in de marktwaarde van de AI industrie die snel groeit. Zo bereikte het in de eerste helft van 2024 een marktwaarde van 600 miljard CNY ($84 miljard). Met meer dan 4.500 actieve AI bedrijven staat China wereldwijd op de tweede plaats in rekenkracht.