Moeilijkheden binnen AI-industrie: OpenAI dreigt rechtszaak van Musk te verwerpen

Nieuws
woensdag, 09 oktober 2024 om 19:20
moeilijkheden binnen ai industrie openai dreigt rechtszaak van musk te verwerpen
OpenAI heeft Elon Musk beschuldigd van het misbruiken van het juridische systeem om de AI-ontwikkelaar te “intimideren” en zo concurrentievoordeel te behalen met zijn eigen bedrijf, xAI.
Dit blijkt uit een recent ingediende motie van OpenAI om de rechtszaak die Musk in augustus 2024 aanspande, te laten verwerpen.

Musk vs OpenAI

Musk beschuldigt OpenAI ervan afgeweken te zijn van zijn oorspronkelijke missie als non-profitorganisatie en beweert dat hij in de begindagen door OpenAI misleid werd over de doelen van de onderneming​.
Deze juridische strijd is niet nieuw. Eerder in februari 2024 had Musk al een rechtszaak aangespannen, maar deze later weer ingetrokken, voordat hij in augustus een nieuwe zaak startte tegen OpenAI en CEO Sam Altman.
Musk claimt dat hij destijds door OpenAI werd aangetrokken vanwege zijn zorgen over de risico's van kunstmatige intelligentie, maar dat het bedrijf daarna zou hebben gefaald in zijn morele verplichtingen​.

Rechtszaak verwerpen

OpenAI stelt in zijn verzoek tot verwerping dat de rechtszaak van Musk geen juridische basis heeft en enkel bedoeld is om zijn eigen zakelijke belangen te ondersteunen.
Het bedrijf wijst erop dat Musk in het verleden de missie van OpenAI steunde, maar zich terugtrok toen hij geen controle over de organisatie kon krijgen. Sinds de oprichting van zijn eigen AI-bedrijf, xAI, zou Musk volgens OpenAI de rechtszaal gebruiken om de concurrentie te benadelen​.
De zaak draait ook om de verschuiving van OpenAI naar een commercieel model. Vanaf 2019 richtte OpenAI een for-profit entiteit op om grote investeringen, zoals die van Microsoft, aan te trekken. Deze transitie was onderwerp van discussie, waarbij critici, waaronder Musk, beweren dat het afwijkt van de oorspronkelijke non-profit ethos van OpenAI​(
Professor Gary Marcus van de New York University suggereerde dat de kwestie zowel in de rechtbank als in de publieke opinie moet worden besproken, aangezien het vragen oproept over de missie en doelen van OpenAI​.

Populair nieuws