Alibaba voegt meer dan 100 nieuwe open source modellen aan AI aanbod toe

Nieuws
door Thomas
vrijdag, 20 september 2024 om 10:00
ai mens hoofd
Het Chinese technologie gigant Alibaba maakt grote stappen in de wereld van kunstmatige intelligentie (AI). Zo kondigde het onlangs aan meer dan 100 nieuwe open-source kunstmatige intelligentie (AI) modellen aan zijn platform toe te voegen.
Het indrukwekkende aantal modellen wordt gelanceerd onder de noemer Qwen 2.5 en zijn ontwikkeld voor diverse sectoren, waaronder de auto-industrie, gaming en wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast bieden ze ook verbeterde prestaties op het gebied van wiskunde en codering, waarbij ze bedrijven kunnen ondersteunen in softwareontwikkeling.
Door de introductie probeert Alibaba voet aan de grond te krijgen tussen de hevige AI concurrentie, zowel binnen China, zoals Baidu en Huawei, als internationaal tegen grote spelers als Microsoft en OpenAI. De open-source benadering is een bewuste keuze van het techbedrijf waarmee het hoopt onderzoekers, academici en bedrijven wereldwijd een mogelijkheid te bieden om de modellen te gebruiken zonder zelf een AI infrastructuur te hoeven ontwikkelen.

Vernieuwingen en verbeteringen

Naast de Qwen 2.5 modellen heeft Alibaba ook een nieuwe text-to-video tool geïntroduceerd. Hiermee kunnen we net als veel andere generatieve AI tools door middel van een prompt het AI model aan het werk zetten, waaruit in dit geval een video ontstaat.
Bovendien heeft het bedrijf zijn chatbot, Qwen-Max, verder verbeterd. Dit model, dat niet open-source is, moet superieure prestaties gaan leveren op het gebied van redenering en taalbegrip. Het uiteindelijke doel van Alibaba is dat het concurrenten zoals Meta's Llama en OpenAI's GPT-4 gaat overtreffen.

Amerika vs China

Op de achtergrond van Alibaba’s stormachtige groei, vindt er een ware geopolitiek conflict plaats. Zo wilt de Verenigde Staten (VS) maar al te graag koploper blijven in de AI race, maar klopt China stevig aan de deur. De open-source benadering, zoals die van Alibaba, is hierin een belangrijke factor. Door de softwarecode vrij te geven, kunnen andere ontwikkelaars hun producten sneller verbeteren, wat heeft bijgedragen aan een snellere groei van AI in het land.