Claude AI nu beschikbaar in Nederland

Nieuws
donderdag, 16 mei 2024 om 14:33
assistent ai tool claude 3
Chatbot Claude is nu beschikbaar in Europa en dus ook Nederland. Dat maakt Anthropic, het AI-bedrijf dat miljarden ophaalde bij techgiganten Amazon en Google, bekend.

Claude, concurrent van ChatGPT

Het bedrijf wil gaan concurreren met OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT.
Ze lanceren nu een webversie van Claude.ai en een iOS-app. Beide zijn gratis te gebruiken, hoewel gebruikers wel een e-mailadres, telefoonnummer en geboortedatum moeten opgeven.
Ze bieden ook een betaalde variant aan: Claude Pro, die 18 euro per maand kost per gebruiker, exclusief BTW.

Dan is er ook nog een Team Plan gericht op bedrijven. Binnen dat abonnement is het mogelijk om tot 200.000 tekens in één keer in te voeren, toegang tot meerdere modellen en extra tools voor facturatie en management. Dit plan kost €28 per maand per gebruiker, exclusief BTW, met een minimum van vijf gebruikers.
Anthropic heeft genoeg vet op de botten door de financiële injecties van Google en Amazon. Amazon stak eind 2023 maar liefst $4 miljard in het bedrijf. Google investeerde begin vorig jaar $400 miljoen en voegde later in het jaar nog eens $2 miljard toe.
Claude begrijpt naast Engels, ook talen zoals Frans, Duits, Spaans en Italiaans. Op de vraag of de chatbot Nederlands begrijpt, komt een bevestigend antwoord.
De lancering van Claude in Europa komt op een moment dat de vraag naar AI-gestuurde tools en chatbots snel toeneemt. De concurrentie tussen de verschillende modellen blijft toenemen. Wel moet je als gebruiker wel altijd de gegenereerde informatie dubbelchecken op juistheid.