Reddit aandeel stijgt 11% na deal met OpenAI

Nieuws
vrijdag, 17 mei 2024 om 9:07
ai in bedrijven chatgpt
Het aandeel Reddit schoot donderdag met 11% omhoog nadat het bedrijf een samenwerking aankondigde met OpenAI. Dat meldt nieuwszender CNBC.

Reddit & OpenAI

De maker van ChatGPT mag nu haar kunstmatige intelligentie-modellen gaan trainen op content op het Reddit-platform.
Als onderdeel van de deal krijgt OpenAI toegang tot de Data API (Application Programming Interface) van Reddit die "real-time, gestructureerde en unieke inhoud van Reddit biedt".
In ruil daarvoor gaat Reddit bepaalde AI-functies aanbieden aan zowel gebruikers en moderators, en OpenAI levert die functies. Ook gaat OpenAI adverteren op Reddit.

Open archief

Google kondigde in februari een soortgelijke samenwerking met Reddit aan, waardoor het bedrijf zijn AI-modellen, zoals Gemini, kan trainen op Reddit-content via toegang tot het platform's API.
"Reddit is uitgegroeid tot één van de grootste open archieven van authentieke, relevante en altijd up-to-date menselijke gesprekken over van alles en nog wat op het internet," aldus CEO Steve Huffman in het persbericht van donderdag. "De opname van ChatGPT ondersteunt ons geloof in een verbonden internet, helpt mensen meer te vinden van wat ze zoeken en helpt nieuwe doelgroepen een gemeenschap te vinden op Reddit."
OpenAI CEO Sam Altman, voormalig bestuurslid en grootaandeelhouder van Reddit, heeft een belang dat na de stijging van donderdag ongeveer $750 miljoen waard is. OpenAI Chief Operating Officer Brad Lightcap leidde de deal, die is goedgekeurd door het bestuur van het bedrijf.

GPT-4o

Eerder deze week lanceerde OpenAI een nieuw AI-model en een desktopversie van ChatGPT, samen met een bijgewerkte gebruikersinterface. Dit is de nieuwste inspanning van het bedrijf om het gebruik van zijn populaire chatbot uit te breiden. De update brengt GPT-4 naar iedereen, inclusief de gratis gebruikers van OpenAI, aldus Chief Technology Officer Mira Murati tijdens een livestream-evenement.
Volgens Murati is het nieuwe model, GPT-4o, "veel sneller", met verbeterde mogelijkheden in tekst, video en audio. Het plan is uiteindelijk om gebruikers te laten videochatten met ChatGPT.
Voor Reddit biedt de deal een nieuwe impuls na een rally op maandag en dinsdag, gekoppeld aan een bredere stijging in zogenaamde meme-aandelen zoals GameStop. Reddit, dat in maart naar de beurs ging en een recordslot bereikte enkele dagen na zijn beursintroductie, handelt weer dicht bij zijn hoogste punt van $65.11.