Fujitsu lanceert AI tool voor optimalisatie van 5G netwerken

Nieuws
door Thomas
vrijdag, 18 oktober 2024 om 12:00
telefoons nokia
Kunstmatige intelligentie (AI) kent gigantische voordelen voor een tal van sectoren. Zo zien we dat de technologie grote voordelen heeft in onder andere wetenschappelijk onderzoek en de gezondheidszorg. Ook 5G netwerken plukken de vruchten van de AI revolutie. Zo onthulde het wereldwijde technologiebedrijf Fujitsu een innovatieve AI gestuurde tool die de prestaties van 5G netwerken aanzienlijk kan verbeteren.
Deze nieuwe technologie is ontworpen om kwaliteitsverlies in draadloze netwerken te verminderen door in real-time de gebruikerservaring (QoE) te schatten en automatisch over te schakelen naar een betrouwbaardere verbinding wanneer nodig.
Fujitsu heeft de effectiviteit van de AI oplossing getest met commerciële data van telecomoperators en is van plan de tool wereldwijd uit te rollen in november 2024. Deze oplossing zal niet alleen de ervaring van mobiele gebruikers aanzienlijk verbeteren tijdens normaal gebruik, maar ook tijdens noodsituaties of piekmomenten in het netwerkverkeer.

Optimalisatie

De nieuwe tool biedt drie belangrijke voordelen voor mobiele netwerkoperators. Ten eerste kan de AI technologie QoE analyseren voor individuele applicaties door statistische data te verwerken van razendsnelle netwerkverkeer. Deze geavanceerde analyse maakt het mogelijk om middelen efficiënter toe te wijzen, zonder dat dit ten koste gaat van de gebruikerstevredenheid. Uit tests blijkt dat deze aanpak leidt tot een 19% toename van het aantal gebruikers per basisstation.

Efficiënt energieverbruik

Daarnaast kan het systeem slapende basisstations activeren wanneer er een toename van communicatieverkeer wordt verwacht. Dit helpt om degradatie van de netwerkservice te voorkomen en vermindert tegelijkertijd het energieverbruik door overbodige stations in slaapmodus te plaatsen. Fujitsu meldt dat dit proces in 99,8% van de gevallen correct functioneert zonder invloed op de kwaliteit.

Detectie van afwijkingen

Tot slot kan de AI oplossing eenvoudig afwijkingen detecteren, waarmee netwerk storingen vroegtijdig kunnen worden opgespoord. Dit helpt operators vervolgens om snel prioriteit te geven aan herstelwerkzaamheden in getroffen gebieden. De nauwkeurigheid van deze detectie bedraagt meer dan 92%.