AI helpt VS miljarden aan fraude te voorkomen

Nieuws
door Thomas
vrijdag, 18 oktober 2024 om 10:00
42 aiwerldnl fraudepreventie
Met succes heeft het Amerikaanse ministerie van Financiën kunstmatige intelligentie (AI) ingezet om financiële fraude te bestrijden. In het fiscale jaar 2024 hielp de technologie bij het voorkomen van maar liefst $4 miljard aan onjuiste betalingen. Dit bedrag is zes keer hoger dan het jaar ervoor en toont daarmee de kracht van AI aan in de strijd tegen fraude.

Een kwestie van patronen herkennen

Een van de grootste successen was het voorkomen van $1 miljard aan cheque-fraude. Daarnaast werd nog eens $3 miljard aan onjuiste betalingen vermeden dankzij verbeterde risicoscreening en het identificeren van verdachte transacties. Volgens Renata Miskell, een hoge functionaris van het ministerie, heeft AI een "transformatieve" invloed gehad op het vermogen van de overheid om verborgen patronen te ontdekken die door fraudeurs worden gebruikt om het systeem te misleiden. Doordat AI complexe patronen kan identificeren wordt het voor fraudeurs steeds moeilijker om onopgemerkt aan het werk te gaan.

Belastingfraude

Niet alleen het ministerie van Financiën maakt gebruik van AI, ook de Amerikaanse belastingdienst (IRS) zet de technologie in om belastingfraude op te sporen. Sinds eind 2023 heeft de IRS ook successen geboekt door maar liefst $1,3 miljard terug te vorderen van vermogende belastingbetalers door middel van geavanceerde AI analyses.

Risico’s

Hoewel AI enorme voordelen biedt, waarschuwen experts ook voor potentiële risico's voor de veiligheid en stabiliteit van het financiële systeem. Zo maakt de technologie ook fouten. Als de data onvolledig of bevooroordeeld is, kunnen AI systemen verkeerde conclusies trekken, wat kan leiden tot fouten bij het opsporen van fraude of het blokkeren van legitieme transacties.
Daarnaast worden dit soort systemen vaak beschouwd als "black boxes", vooral wanneer ze gebruik maken van machine learning. Dit maakt het moeilijk om te doorgronden hoe een systeem tot een bepaalde beslissing komt, wat het lastig maakt om te achterhalen of en waar er iets fout gaat.

Populair nieuws