Google komt met AI functies voor nieuwe Chromebooks

Nieuws
woensdag, 02 oktober 2024 om 14:13
chromebook
Google heeft zojuist een aantal nieuwe multimodale AI-functies aangekondigd voor Chromebook Plus-apparaten: live vertalingen, tekst- en audiogebaseerde samenvattingen en een nieuwe Quick Insert-functie.

AI functies naar Chromebooks

Google heeft een aantal nieuwe functies aangekondigd voor zijn diverse Chromebook-reeks, waaronder twee nieuwe modellen die de grenzen verleggen van wat we van een Chromebook verwachten: een met een afneembaar scherm en een andere met een levendig OLED-scherm.
Alle Chromebooks krijgen nu toegang tot Gemini, worden geleverd met een gratis Google One AI Premium-abonnement voor drie maanden, hebben nieuwe aanpasbare Focus-modi om meldingen te dempen, en een gloednieuwe Welkom-terug functie die je in staat stelt om alle apps en vensters terug te halen die je in een vorige sessie had geopend.
Maar de opvallendste functies zijn gereserveerd voor Chromebook Plus-apparaten, die enkele unieke AI-gestuurde voordelen hebben die hen onderscheiden — en zeker Windows' Copilot uitdagen.
Er is Live Translation, die werkt met alles wat op je scherm verschijnt, een tekstsamenvattingsfunctie genaamd "Help me read", een verbeterde opnametoepassing die audio kan samenvatten en transcriberen, en een nieuwe Quick Insert-functie ingebouwd in ChromeOS, die fungeert als een sneltoetsenpaneel. Hier is een nadere blik op de belangrijkste functies die Google net heeft aangekondigd.

1. De Quick Insert-toets

Nieuwe Chromebooks krijgen een speciale toets (op de plek van de Caps Lock-toets — voorheen de launcher-toets) genaamd Quick Insert. Door op deze toets te drukken, verschijnt er een klein menu dat fungeert als een soort mobiel bedieningspaneel, waarmee je verschillende veelgebruikte acties kunt uitvoeren zonder naar een ander venster te hoeven gaan.
<br>

2. Live Translation komt naar Chromebook

AI heeft vertalingen verbeterd, wat heeft geleid tot een explosie van functies op verschillende media dit jaar. Chromebook Plus-modellen kunnen nu alles op je scherm in realtime vertalen, of het nu gaat om video’s, audio of live videoconferenties.
<br>

3. Help me read: samenvattingen met één klik

Een andere AI-gestuurde functie op OS-niveau is de mogelijkheid om tekst samen te vatten, van PDF-bestanden tot websites en e-mails, eenvoudigweg door met de rechtermuisknop op de inhoud te klikken.

4. De Recorder-app brengt alles samen

De opname-app werkt samen met andere AI-functies en biedt onder meer transcripties, identificatie van verschillende sprekers, en samenvattingen van opgenomen inhoud.
Daarnaast kondigde Google de nieuwe Lenovo Chromebook Duet 11" en de Samsung Galaxy Chromebook Plus aan.