De “good, the bad and the ugly” van AI

Nieuws
door Thomas
woensdag, 02 oktober 2024 om 12:00
steeds meer bedrijven kiezen voor open ai modellen
Kunstmatige intelligentie (AI) maakte in de afgelopen jaren gigantische stappen. Inmiddels kunnen we niet een wereld zonder chatbots en generatieve AI bedenken. De verschillende tools die op basis van simpele prompts, gehele stukken op maat gemaakte informatie, audio of beelden kunnen creëren hebben een tal van toepassingen. Maar steeds vaker zien we ook de schaduwzijde van de veelbelovende technologie.

De positieve kant

AI wordt steeds vaker erkend als een revolutionaire technologie die talloze sectoren kan transformeren. Van het verbeteren van bedrijfsprocessen tot het versterken van de klantenservice, het mag duidelijk zijn dat de technologie talrijke voordelen biedt die de productiviteit en samenwerking binnen organisaties kunnen verhogen.
Zo zien we dat bedrijven in de praktijk steeds meer AI gebruiken om vacatures mee op te vullen, medewerkers te ondersteunen en repetitieve taken te automatiseren. In de softwareontwikkeling gebruiken codeurs bijvoorbeeld de AI tools om hen te ondersteunen in het schrijven van code. Hierdoor zijn er minder ontwikkelaars en minder senioren ontwikkelaars nodig om een applicatie te bouwen. Ook in de journalistiek blijkt de technologie een hulpmiddel die kan helpen bij het onderzoeksproces en bij het nakijken van stukken tekst op fouten.

De schaduwzijde

Ondanks de veelbelovende toepassingen van generatieve AI, zijn er nog veel onbekende aspecten. De technologie is nog in ontwikkeling en de volledige reikwijdte van de mogelijkheden, maar ook de problemen ervan, moet nog worden ontdekt.
We krijgen echter een tipje van de sluier zien waarbij cybercriminelen generatieve AI gebruiken voor hun eigen gewin. Het feit dat informatie en afbeeldingen eenvoudiger zijn dan ooit om te maken, betekent ook dat kan worden toegepast om desinformatie te verspreiden of om mensen te misleiden. Denk bijvoorbeeld aan deepfakes waarbij bestaande personen op realistische wijze vervalsd kunnen worden. Bedrijven worden hierdoor geconfronteerd met toenemende veiligheidsrisico’s en er is een groeiende behoefte aan regelgeving om AI ethisch en veilig te gebruiken.