Groot-Brittannië steekt 12 miljard euro in AI datacentrum

Nieuws
vrijdag, 27 september 2024 om 10:43
uk data
Een investering van £10 miljard (12 miljard euro) in een nieuw kunstmatige intelligentie (AI) datacentrum zal volgens de regering ongeveer 4.000 banen creëren. Dat meldt BBC.

Groot-Brittannië steekt 12 miljard euro in AI datacentrum

De locatie in Cambois, nabij Blyth in Northumberland, is nu één van de grootste AI-datacentra van Europa.
Het land is eerder dit jaar gekocht door de private-equitygigant Blackstone, na het faillissement van Britishvolt, dat van plan was hier een fabriek voor elektrische autobatterijen te bouwen.
De kersverse premier Sir Keir Starmer zegt dat de investering aantoont dat het Verenigd Koninkrijk "openstaat voor zaken".
Sir Keir noemt de investering van Blackstone een "groot blijk van vertrouwen in het Verenigd Koninkrijk" en beweerde dat Groot-Brittannië weer terug is als "belangrijke speler op het wereldtoneel".
Het plan voor het datacentrum is voor het eerst onthuld in april, vóór de verkiezing van Sir Keir.
Richard Wearmouth, een ambtenaar van de Northumberland County Council, zei destijds dat het project het noordoosten van Engeland "in het hart van de AI-revolutie" plaatst.

Bijna 4.000 banen erbij

Volgens de regering zouden ongeveer 1.200 banen worden toegewijd aan de bouw van het project. De raad heeft eerder ook gezegd dat het datacentrum ongeveer 2.700 gerelateerde banen zou creëren.
De plannen van Britishvolt voor een autofabriek zouden ongeveer 8.000 banen hebben opgeleverd.
De bouw op de locatie zal naar verwachting volgend jaar beginnen, aldus de regering. 'Gamechanger'
Blackstone-topman Jon Gray zei dat het bedrijf "toegewijd is aan Groot-Brittannië". Het bedrijf bevestigde ook dat het £110 miljoen zou investeren in een fonds voor vaardigheidstraining en transportinfrastructuur voor de regio.
Glen Sanderson, leider van de Northumberland County Council, noemde de investering een "gamechanger" voor de regio en was blij dat de premier zijn "volledige steun" eraan gaf.
"Nog maar gisteren heb ik de premier geschreven om hem uit te nodigen de locatie in Cambois te bezoeken en zelf het enorme potentieel ervan te zien," zei hij.
"Ik kijk ernaar uit om hem in Northumberland te verwelkomen en met hem te bespreken hoe verdere overheidsinvesteringen in onze infrastructuur nog meer economische groei kunnen ontketenen."