Landen over de hele wereld proberen koploper te zijn in
kunstmatige intelligentie (AI), dat sinds de afgelopen twee jaar een stormachtige groei doormaakt. De ene land doet het echter beter dan de andere, en daar heeft
Google wat over te zeggen.
Zo heeft het techbedrijf het Verenigd Koninkrijk (VK)
gewaarschuwd dat het risico loopt achter te blijven in de wereldwijde ontwikkeling van
AI. Er is een maar, tenzij de overheid snel meer datacenters bouwt en technologische bedrijven toestaat auteursrechtelijk beschermd materiaal te gebruiken bij het trainen van AI modellen, kan het relevant blijven.
Bezuinigingen
Op het moment staat het VK nog altijd op een respectabele de zevende plaats als het op de wereldwijde AI gereedheidsindex aan komt. Google benadrukt echter dat aanvullende beleidsmaatregelen noodzakelijk zijn om te voorkomen dat het land zijn positie aan anderen moet dulden.
De techgigant wijst op recente bezuinigingen van de Britse overheid die een probleem kunnen vormen. Hieronder valt het schrappen van een supercomputerproject van £800 miljoen en een AI onderzoeksfonds van £500 miljoen. Volgens Google kunnen deze bezuinigingen het VK op lange termijn schaden in de wereldwijde AI concurrentiestrijd die aan het losbarsten is.
Aanbevelingen van Google
In hun rapport "Unlocking the UK’s AI potential" doet Google verschillende beleidsvoorstellen. Deze omvatten de oprichting van een nationale onderzoekscloud voor het leveren van rekencapaciteit aan start-ups en academische instellingen, en de ontwikkeling van een nationaal programma om de beroepsbevolking te ondersteunen bij AI aanpassingen. Ook pleit Google voor een ruimer gebruik van AI binnen publieke diensten.
Een belangrijke kwestie die het techbedrijf aan de kaak stelt is het gebruik van auteursrechtelijk beschermd materiaal voor het trainen van AI modellen. Google roept de overheid op om de huidige beperkingen te versoepelen, zodat bedrijven beter kunnen concurreren in de internationale markt. Ten slotte ondersteunt Google een “pro-innovatie” benadering voor AI-regelgeving, waarbij bestaande wetten worden gebruikt in plaats van nieuwe te introduceren.