Kunstmatige intelligentie (AI) startups doen het enorm goed. Zo realiseren ze in recordtempo een miljoenen omzetten, veel sneller dan traditionele software-as-a-service (SaaS) bedrijven, zo blijkt uit
recente data van online betalingsplatform Stripe.
Deze gegevens tonen aan dat
AI startups gemiddeld binnen 11 maanden een jaarlijkse omzet van $1 miljoen bereiken. Ter vergelijking: SaaS bedrijven doen hier gemiddeld 15 maanden over. Voor bedrijven die de grens van $30 miljoen in jaarlijkse inkomsten overschrijden, gebeurt dit vijf keer sneller dan bij SaaS bedrijven.
Een belangrijke factor in het succes van AI startups is hun vermogen om problemen op ongekend efficiënte en revolutionaire wijze op te lossen. OpenAI’s ChatGPT is hier maar een al te goed voorbeeld van. Het product zag in 2022 een publieke release, en bereikte al binnen twee maanden na lancering al 100 miljoen gebruikers. Klanten zijn bereid te betalen voor dergelijke diensten, wat resulteert in substantiële inkomsten voor bedrijven als OpenAI, dat naar schatting $3,6 miljard per jaar verdient.
De uitzonderlijke cijfers laten zien wat voor een impact AI heeft op de samenleving. AI wordt over heel de wereld gebruikt. Zo zien we dat ongeveer 56% van de omzet van AI bedrijven uit internationale markten komt, met landen zoals Singapore en IJsland waar een aanzienlijk deel van de bevolking investeert in AI producten.
Zijn de winsten houdbaar?
Ondanks deze indrukwekkende groei worden er zorgen geuit over de winstgevendheid van AI bedrijven. Dit komt doordat AI bedrijven vanaf het begin aanzienlijke investeringen moeten doen in dure computerinfrastructuur. De investeringen kunnen vaak langere tijd aanhouden voordat de bedrijven daadwerkelijk winst maken.
Afrikaanse AI startups groeien als kool
De adoptie van AI neemt ook snel toe op het Afrikaanse continent, met meer dan 670 AI startups die actief zijn in 54 landen,
volgens een rapport van Afrilabs. Deze startups werken samen met sectoren zoals landbouw en gezondheidszorg om innovatieve oplossingen te ontwikkelen. Zo helpen AI gestuurde tools boeren om gewasopbrengsten te optimaliseren door gepersonaliseerd advies, vaak vertaald in lokale talen. Daarnaast wordt AI ingezet voor betere diagnostiek en patiëntenzorg in regio’s met beperkte toegang tot zorg.