Meta onder vuur: Brazilië verbiedt gebruik van persoonlijke gegevens voor AI-training

Nieuws
donderdag, 04 juli 2024 om 17:39
facebook meta brazilie
Brazilië's autoriteit voor gegevensbescherming, de Autoridade Nacional de Proteção de Dados (ANPD), heeft Meta tijdelijk verboden om de persoonlijke gegevens van gebruikers te verwerken voor het trainen van hun kunstmatige intelligentie (AI) algoritmes.
Dit besluit komt na bezorgdheid over de transparantie en de bescherming van de rechten van gegevenssubjecten, vooral kinderen en adolescenten.

Trainen zonder toestemming

Blijf op de hoogte met onze AI Wereld App!

Met de AI Wereld app volg je alle ontwikkelingen in AI.

De ANPD ontdekte dat Meta persoonlijke gegevens verwerkte zonder adequate juridische basis en met een gebrek aan transparantie. Dit vormde een risico voor de privacy en veiligheid van vooral kwetsbare groepen zoals kinderen en jongeren.
Meta heeft onlangs hun gebruiksvoorwaarden bijgewerkt om publieke inhoud van Facebook, Messenger en Instagram te kunnen gebruiken voor AI-trainingsdoeleinden.
Dit leidde tot kritiek omdat een rapport van Human Rights Watch aantoonde dat de LAION-5B dataset, die veel gebruikt wordt voor AI-training, foto's bevatte van Braziliaanse kinderen die herleidbaar waren tot individuen. Deze kinderen lopen hierdoor het risico slachtoffer te worden van deepfake-technologieën en verdere uitbuiting.
Brazilië is een belangrijke markt voor Meta met ongeveer 102 miljoen actieve gebruikers. De ANPD benadrukte dat de nieuwe voorwaarden van Meta in strijd zijn met de Braziliaanse Algemene Wet Gegevensbescherming (LGBD) en onmiddellijke schade kunnen veroorzaken aan de fundamentele rechten van de betrokkenen.

Boete op komst?

Meta heeft nu vijf werkdagen om aan de eisen van de ANPD te voldoen, anders riskeert het bedrijf een dagelijkse boete van 50.000 reais (ongeveer 8.808 dollar).
In reactie op de uitspraak verklaarde Meta dat hun beleid in overeenstemming is met de privacywetten van Brazilië en dat dit besluit een tegenslag vormt voor innovatie en concurrentie in de AI-ontwikkeling. Het bedrijf benadrukte dat het uitstel van AI-ontwikkelingen de voordelen van AI voor de Braziliaanse bevolking verder zou vertragen.
Ook in de Europese Unie kreeg Meta vergelijkbare tegenstand, wat ertoe leidde dat het bedrijf plannen moest pauzeren om AI-modellen te trainen met gegevens van Europese gebruikers zonder hun expliciete toestemming. Nick Clegg, Meta's president van wereldwijde zaken, gaf vorige week aan dat de EU niet langer een gunstig klimaat biedt voor innovatie, en dat het tijdperk van generatieve AI een kans biedt om deze situatie te verbeteren.

Populair nieuws

Laatste reacties