Nvidia bezit 4 aandelen in kunstmatige intelligentie (AI), en deze 2 zijn het meest gestegen

Nieuws
donderdag, 04 juli 2024 om 14:20
ai aandelen
Nvidia was een bedrijf van $360 miljard aan het begin van 2023. Slechts 18 maanden later is het nu $3,1 biljoen waard, waarmee het bedrijf het op twee na grootste bedrijf ter wereld is, na Microsoft en Apple.
Nvidia ontwerpt de krachtigste grafische verwerkingsunits (GPU's) voor datacenters, die ontwikkelaars gebruiken om kunstmatige intelligentie (AI)-modellen te bouwen, te trainen en te implementeren.
In het recente eerste kwartaal van fiscaal 2025 (eindigde op 28 april) deden die chips de omzet van het datacenter van het bedrijf met 427% stijgen ten opzichte van het voorgaande jaar, tot een record van $22,6 miljard.

Blijf op de hoogte met onze AI Wereld App!

Met de AI Wereld app volg je alle ontwikkelingen in AI.

Nvidia verspreidt nu een deel van die rijkdom door te investeren in kleinere AI-bedrijven, een strategie die de groei van de industrie ondersteunt en een mooi rendement kan opleveren voor haar eigen aandeelhouders als de weddenschappen zich uitbetalen.

De vier aandelen die Nvidia bezit

Volgens Nvidia's laatste formulier 13F, ingediend bij de Securities and Exchange Commission op 15 mei, heeft de chipmaker een belang in de volgende AI-bedrijven:
  • Arm Holdings (ARM 2,92%), dat de architectuur bouwde die de meeste halfgeleiderbedrijven gebruiken om hun chips te ontwerpen.
  • SoundHound AI (SOUN -0,25%), dat spraakherkenning en conversationele AI-software ontwikkelt.
  • Nano-X Imaging, dat AI gebruikt om betere resultaten te produceren uit medische beeldvorming.
  • Recursion Pharmaceuticals, dat AI gebruikt om te helpen bij het ontdekken van medicijnen.
Nvidia investeerde in elk bedrijf eind 2023. Arm Holdings kreeg de grootste investering van ongeveer $147 miljoen, wat meer is dan Nvidia in de andere drie aandelen samen heeft geïnvesteerd. Vandaag is die positie in Arm $311 miljoen waard dankzij een stijging van 130% in het aandeel in 2024.
Nvidia investeerde ongeveer $3,7 miljoen in SoundHound AI, en de aandelen zijn dit jaar tot nu toe met 87% gestegen, wat de waarde nu op $6,7 miljoen brengt.
Arm en SoundHound zijn de uitblinkers, en hier is waarom dat zou kunnen doorgaan.

1. Arm Holdings

Nvidia probeerde Arm in 2020 voor $40 miljard te kopen, maar is gedwongen de deal af te blazen, omdat toezichthouders zeiden dat het anticompetitief was.
Het is geen verrassing, omdat Arm de architectuur heeft gebouwd die veel toonaangevende halfgeleiderfabrikanten gebruiken om hun chips te ontwerpen - inclusief Nvidia en een van zijn naaste concurrenten, Advanced Micro Devices.
Arm specialiseert zich in centrale verwerkingseenheden (CPU's), die worden gebruikt in personal computers (PC's), smartphones en zelfs sommige GPU's die door Nvidia zijn ontworpen om de efficiëntie te verhogen.
Zijn aankomende GB200 is bijvoorbeeld geconfigureerd met een combinatie van twee GPU's en twee op Arm gebaseerde CPU's, en het is in staat om AI-modellen vijf keer sneller te verwerken dan zijn vlaggenschip H100, dat momenteel de datacentermarkt domineert. Dit zal de kosten verlagen voor ontwikkelaars, die vaak per minuut betalen voor rekenkracht.
Geschat wordt dat 99% van de smartphone-CPU's ook de architectuur van Arm gebruiken, dus het bedrijf is overweldigend dominant in dat segment.
Bovendien integreert Microsoft AI in het Windows-besturingssysteem, wat een nieuwe golf van vraag naar next-generation chips van computerfabrikanten veroorzaakt.
Arm CEO Rene Haas gelooft dat zijn bedrijf binnen vijf jaar een marktaandeel van 50% in de Windows-PC-markt kan veroveren.
Het bedrijf heeft waarschijnlijk een rooskleurige toekomst, maar beleggers moeten zich bewust zijn van de hoge waardering voordat ze het aandeel kopen. Het genereerde $3,2 miljard aan inkomsten in fiscaal 2024 (eindigde op 31 maart), en op basis van zijn marktkapitalisatie van $169,8 miljard, wordt het aandeel verhandeld tegen een koers-winstverhouding (P/S) van 53.
Dat maakt het zelfs duurder dan Nvidia-aandelen, met een P/S-verhouding van 38,7. Houd er rekening mee dat Nvidia naar verwachting bijna zijn omzet zal verdubbelen in zijn huidige fiscale 2025, terwijl Arm naar verwachting zijn omzet met slechts 23% zal laten groeien. Het heeft niet veel zin om een hogere waardering te betalen voor Arm ten opzichte van Nvidia, wanneer Arm in een veel langzamer tempo groeit.
Nvidia kocht Arm-aandelen tegen een veel lagere prijs dan waar ze vandaag worden verhandeld, dus het is misschien het beste voor beleggers om te wachten op een terugval voordat ze meedoen.

2. SoundHound AI

SoundHound AI heeft een reeks conversationele AI-softwaretools ontwikkeld die zijn ingezet door bedrijven in de horeca-, restaurant- en auto-industrie. Ze kunnen volledige gesproken gesprekken voeren met een gebruiker, waardoor ze uiterst nuttig zijn in stressvolle omgevingen waar snelle antwoorden nodig zijn om klanten te bedienen.
De restaurantindustrie gebruikt de nieuwe Employee Assist-tool van SoundHound om werknemers een behulpzame virtuele assistent te geven die ze op elk moment kunnen raadplegen.
Het begrijpt de winkelbeleid en kan zelfs werknemers advies geven bij het maken van menu-items. De technologie wordt ook gebruikt om klantbestellingen op te nemen in een drive-thru, via de telefoon en in een winkel.
White Castle, Chipotle Mexican Grill en Krispy Kreme zijn slechts enkele van de ketens die het gebruiken. Met hulp van de overname van restaurant-AI-bedrijf SYNQ3 is SoundHound nu in 10.000 locaties met 100.000 meer in de pijplijn, en het management zegt dat zijn adresseerbare markt 1 miljoen restaurants en 30 miljoen andere bedrijven in Noord-Amerika omvat.
Dus het bedrijf heeft nog maar nauwelijks het oppervlak van een kans die $100 miljard waard zou kunnen zijn, aangeraakt.
De in-auto spraakassistent van SoundHound zit in toonaangevende automerken zoals Honda, Hyundai en Stellantis (dat eigenaar is van Jeep, Dodge en Chrysler).
En het bedrijf heeft onlangs een samenwerking aangekondigd met Nvidia's Drive-platform om de spraakassistent te verfijnen door deze aan de rand te leveren, wat betekent dat gebruikers geen netwerkverbinding nodig hebben om toegang te krijgen. Dat verbetert de privacy en stelt het in staat om zelfs in geografische gebieden zonder netwerkservice te werken.
SoundHound genereerde $11,6 miljoen aan inkomsten in het recente eerste kwartaal van fiscaal 2024 (eindigde op 31 maart), wat een groei van 73% betekent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
De orderportefeuille steeg ook met 80% tot een record van $682 miljoen, dus er is veel vraag in de pijplijn. Gezien het feit dat het aandeel wordt verhandeld tegen een P/S-verhouding van 19,5, lijkt het een veel betere waarde dan Arm.
Echter, SoundHound verloor $33 miljoen tijdens het eerste kwartaal. Gezien het feit dat het slechts $117 miljoen in contanten heeft, zal het bedrijf waarschijnlijk geld moeten ophalen door aandelen te verkopen, wat bestaande aandeelhouders zal verwateren. Daarom zou dit aandeel gereserveerd moeten worden voor beleggers met een hoge risicotolerantie.

Populair nieuws

Laatste reacties