Meta stopt met lancering van Llama model in EU

Nieuws
door Thomas
vrijdag, 19 juli 2024 om 10:00
llama meta
Meta, het moederbedrijf van Facebook, Instagram en WhatsApp, heeft aangekondigd dat het de geavanceerde versie van zijn Llama kunstmatige intelligentie (AI) model niet in de Europese Unie (EU) zal uitbrengen. Het multimodale model, dat kan werken met tekst, video, afbeeldingen en audio, zou aanvankelijk wereldwijd worden uitgerold. Echter, de onvoorspelbare Europese regelgeving heeft Meta ertoe gebracht de plannen te wijzigen.

Spanningen nemen toe

De spanningen tussen grote technologiebedrijven en de Europese Unie nemen toe, mede door de invoering van strengere regelgeving zoals de EU AI Act en de Digital Markets Act (DMA). Deze wetten zullen binnenkort van kracht gaan en zorgen voor een complexer en restrictiever operationeel klimaat voor techgiganten.

Blijf op de hoogte met onze AI Wereld App!

Met de AI Wereld app volg je alle ontwikkelingen in AI.

Een van de belangrijkste zorgen voor Meta is de naleving van de GDPR (algemene verordening gegevensbescherming). Het trainen van AI modellen met gegevens van Facebook- en Instagram-gebruikers in de EU kan mogelijk in strijd zijn met deze privacyregels. De Ierse Data Protection Commission, die toezicht houdt op Meta’s naleving van de GDPR, voert momenteel gesprekken met het bedrijf om deze kwesties aan de kaak te stellen.
De ontwikkeling van Meta volgt op een vergelijkbare aankondiging van Apple, dat vanwege naleving zorgen met de DMA heeft besloten om bepaalde nieuwe AI functies niet in de EU uit te rollen.

Beschikbare versies

Hoewel de multimodale versie van Llama niet beschikbaar zal zijn in de EU, blijven tekst gebaseerde versies wel toegankelijk. Een nieuwe tekst only versie, die niet is getraind met gegevens van EU gebruikers, zal binnenkort in de regio worden uitgebracht.
Ook bij andere landen buiten Europa zijn er zorgen omtrent AI. Zo heeft Meta het gebruik van generatieve AI tools in Brazilië tijdelijk opgeschort. Dit besluit kwam nadat de Braziliaanse overheid zorgen uitte over het gebruik van gebruikersgegevens voor model trainingen. Meta is momenteel in gesprek met de Braziliaanse gegevensautoriteit om tot een oplossing te komen.

Laatste reacties