Goldman Sachs medewerker waarschuwt voor AI bubbel

Nieuws
door Thomas
vrijdag, 19 juli 2024 om 12:00
kyutai labs lanceert moshi ai chatbot met real time spraakfuncties
Hoofd van equity research bij Goldman Sachs, Jim Covello, heeft een duidelijke waarschuwing voor beleggers: wees voorzichtig met de huidige hype rond kunstmatige intelligentie (AI). Na decennia van ervaring op Wall Street, heeft Covello gezien hoe riskant het kan zijn om te speculeren tegen opkomende technologiebubbels, zoals die in de late jaren '90 met dot-coms en recentelijk met cryptocurrencies. Hij voorspelt ook een vergelijkbare situatie met AI.

Risico’s van AI investeringen

Volgens Covello zal de huidige investeringsgolf in AI uiteindelijk leiden tot een marktcorrectie. Hij vergelijkt de huidige situatie met eerdere technologieovergangen waar dure oplossingen werden vervangen door goedkopere. De honderden miljarden dollars die nu in AI worden geïnvesteerd, zullen naar zijn mening niet leiden tot een nieuwe economische revolutie. Wanneer dit duidelijk wordt, zullen de aandelenkoersen naar verwachting dalen.

Blijf op de hoogte met onze AI Wereld App!

Met de AI Wereld app volg je alle ontwikkelingen in AI.

Covello waarschuwt, net als de bekende investeerder James Ferguson, dat als AI gebruik de komende jaren geen duidelijke en significante voordelen biedt, de aandelenmarkt een correctie zal zien. Hij benadrukt dat het bouwen van AI infrastructuur een langetermijninvestering is en dat het tijd kan kosten voordat de verwachte rendementen zich realiseren. Zijn boodschap is duidelijk: hoewel de huidige hype rond AI veelbelovend lijkt, moeten beleggers voorzichtig zijn om niet verstrikt te raken in een op handen zijnde correctie.

Sceptici en gelovers

Er zijn echter tegengeluiden. Prominente figuren zoals Jamie Dimon en Michael Arone geloven dat AI een enorme productiviteit en economische groei zal stimuleren. Grote technologiebedrijven zoals Nvidia, Broadcom en Super Micro Computer profiteren momenteel van de stijgende vraag naar AI hardware. Sinds eind 2022 heeft de S&P 500 bijna $16 biljoen toegevoegd, grotendeels dankzij een handvol grote technologieaandelen.
Ondanks deze groei blijven de rendementen van AI investeringen tot nu toe bescheiden. Bedrijven zoals Microsoft en Amazon rapporteren weliswaar groei in hun cloud- en AI diensten, maar de financiële impact blijft nog altijd vaag. Sommige bedrijven, zoals Salesforce, hebben zelfs nog geen significante winst gezien uit hun AI investeringen.

Populair nieuws

Laatste reacties