Muziekindustrie stapt naar de rechter tegen AI muziekgeneratoren

Nieuws
door Thomas
dinsdag, 25 juni 2024 om 10:00
label van beyonce en adele beschuldigt bedrijven van ai training met muziek
Chatbots zoals ChatGPT en generatieve diffusiemodellen zoals DALL-E en Midjourney zijn inmiddels goed bekend. Deze indrukwekkende technologieën bieden verschillende mogelijkheden: ChatGPT fungeert als een alwetende encyclopedie waarmee je een gesprek kunt voeren, terwijl DALL-E en Midjourney afbeeldingen en kunstwerken kunnen genereren op basis van eenvoudige tekstprompts.
Een van de nieuwe kunstmatige intelligentie (AI) platforms van dit moment zijn Suno en Udio. Deze AI muziekgeneratoren, vergelijkbaar met DALL-E, kunnen op basis van een eenvoudige prompt muziek creëren.

Suno en Udio aangeklaagd

Blijf op de hoogte met onze AI Wereld App!

Met de AI Wereld app volg je alle ontwikkelingen in AI.

De grootste platenmaatschappijen, waaronder Sony Music Entertainment, Universal Music Group Recordings en Warner Records, zijn hier echter niet zo blij mee. Ze hebben daarom juridische stappen ondernomen tegen de AI-song generators Suno en Udio wegens auteursrechtinbreuk.
Het gaat om twee verschillende zaken. Een is aangespannen in de federale rechtbank in Boston tegen Suno AI, en een andere in New York tegen Uncharted Labs, de ontwikkelaar van Udio AI. De rechtszaken stellen dat de software van Suno en Udio muziek "steelt" om vergelijkbare werken te genereren. Daarom wordt een schadevergoeding van $150.000 per werk geëist. De kosten kunnen hierdoor enorm oplopen, aangezien er inmiddels veel nummers op het platform zijn gecreëerd.

Reacties

Mikey Shulman, de CEO van Suno AI, reageerde op het voorval. Hij legt uit dat hun technologie is ontworpen om volledig nieuwe output te genereren en niet om bestaande inhoud te herhalen. Hij liet daarnaast weten dat de platenmaatschappijen niet bereid waren tot een constructieve dialoog.
De voorzitter en CEO van de Recording Industry Association of America (RIAA),
Mitch Glazier, liet weten dat de muziekindustrie inmiddels ook samenwerkt met verantwoorde AI-ontwikkelaars, maar bekritiseerde onbevoegde diensten zoals Suno en Udio die winst willen maken zonder toestemming of betaling.
Het kan nog wel even duren voordat de twee rechtszaken zijn afgerond. Een uitspraak kan echter grote gevolgen hebben voor AI muziekgeneratoren en AI modellen in het algemeen. We zullen de ontwikkelingen van deze juridische strijd bij AI Wereld blijven volgen!

Populair nieuws

Laatste reacties