Nieuw AI model Claude 3.5 is beter dan ChatGPT

Nieuws
door Thomas
dinsdag, 25 juni 2024 om 12:00
chatgpt zonder inloggen directe toegang tot ai chatbot
De kunstmatige intelligentie (AI) start-up Anthropic komt met een nieuwe versie uit van hun chatbot Claude, bekend als Claude 3.5 Sonnet. Demo’s laten indrukwekkende prestatie zien waarbij met simpele tekstprompts volledige grafieken en prestaties gemaakt kunnen worden.
Claude 3.5 Sonnet presteert beter in het manipuleren en begrijpen van code, het interpreteren van grafieken en tabellen, en het transcriberen van tekst uit afbeeldingen. Daarnaast begrijpt het model humor beter en kan het zelfs menselijker schrijven.
Er zijn een aantal nieuwe functies beschikbaar met het nieuwste model, zoals Artifacts. Hiermee kunnen gebruikers de resultaten van hun Claude verzoeken bekijken en bewerken binnen de app. Dit maakt het mogelijk om ontwerpen te zien en aan te passen, of emails te bewerken zonder een aparte teksteditor te gebruiken.

Blijf op de hoogte met onze AI Wereld App!

Met de AI Wereld app volg je alle ontwikkelingen in AI.

Een vergelijking met andere chatbots

Het nieuwste model is volgens Antropic voor diverse taken gelijkwaardig of zelfs beter dan OpenAI’s nieuwste GPT-4o en Google’s Gemini. Het model is daarnaast gratis te gebruiken en beschikbaar zowel beschikbaar op web en iOS.
Antropic kwam ook met een aantal benchmarks naar buiten. Hoewel ze met een kritische oog bekenen moeten worden, scoort Claude 3.5 Sonnet indrukwekkend goed in vergelijking met GPT-4o, Gemini 1.5 Pro en Meta’s Llama 3 400B in zeven van de negen algemene benchmarks en vier van de vijf vision benchmarks.
De verbetering van AI modellen gaat snel. Het is nog maar 2 jaar geleden toen ChatGPT voor het publiek live ging. Ook was het pas afgelopen maart toen Anthropic Claude 3 Opus lanceerde. Nu heeft het technologiebedrijf zijn volgende stap gezet en wordt verwacht dat de concurrentie snel zal reageren. Claude wordt opvallend genoeg minder besproken dan Gemini of ChatGPT, maar is zeker een sterke concurrent in de race.

Toekomstplannen

Anthropic biedt drie versies van zijn Claude AI-modellen: Haiku (lichtgewicht), Sonnet (middenklasse) en Opus (hoogste klasse). Claude 3.5 Haiku en Claude 3.5 Opus worden later dit jaar verwacht.
Artifacts hint ook naar de langetermijnvisie voor Claude, gericht op bedrijven om hun kennis, documenten en lopend werk veilig te centraliseren in één gedeelde ruimte. Dit lijkt meer op tools zoals productiviteitstools zoals Notion, Asana of Slack met de modellen van Anthropic centraal in het systeem.

Populair nieuws

Laatste reacties