Na forse daling verwacht ASML herstel door AI gerelateerde orders

Nieuws
door Thomas
woensdag, 16 oktober 2024 om 12:00
ai audit finance kpmg
Het megabedrijf van onze eigen bodem, ASML, zag zijn aandeel afgelopen zomer fors dalen. Na een onrustige zomer hoopten veel beleggers op positief nieuws uit het kwartaalverslag. De cijfers werden echter vroegtijdig gepubliceerd en stelden teleur, waarmee het aandeel nog meer in het rood staat. Er is echter hoop, zo geeft het techbedrijf aan dat ze een sterke toename verwachten in de vraag naar hun geavanceerde machines vanwege de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI).
Het bedrijf, dat bekendstaat om zijn monopolie op machines voor het produceren van de meest geavanceerde chips, heeft de afgelopen maanden flink te lijden gehad onder geopolitieke spanningen. De bekende analist Janardan Menon van de wereldwijde beleggingsbank Jefferies stelt dat de orders naar verwachting hoger zullen zijn dan de €5,57 miljard van het vorige kwartaal, mede gevoed door AI.
ASML verwacht voor 2025 een omzet tussen de €30 miljard en €40 miljard, en voor 2030 tussen de €44 miljard en €60 miljard. Bovendien wordt de aankomende investeerdersdag in november gezien als een belangrijk moment om beleggers gerust te stellen en hun langetermijngroei te bevestigen, vooral met betrekking tot hun positie in de AI markt.

Bezorgdheid over China

Ondanks de positieve vooruitzichten voor AI, blijven er zorgen over ASML’s handelspositie in China. De bezorgdheid over China bij ASML draait om strengere Amerikaanse handelsrestricties die de export van geavanceerde chipmachines naar China kunnen beperken. Deze beperkingen kunnen een aanzienlijk deel van ASML’s omzet in China verminderen, aangezien bijna de helft van hun recente inkomsten uit deze regio komt. Verdere beperkingen zouden de verkoop van hun machines kunnen schaden, waardoor het bedrijf tot 45% van zijn inkomsten in China zou kunnen verliezen.

Toekomstige vooruitzichten

Ondanks de uitdagingen blijft Wall Street optimistisch. Het merendeel van de analisten die optimistisch gestemd zijn over de toekomst van het ASML aandeel. Zo verwachten analisten gemiddeld een stijging van 24% in de komende 12 maanden. De toekomstige vooruitzichten van ASML zijn daarmee over het algemeen positief, ondanks de geopolitieke zorgen.