Google omarmt kernenergie om aan AI vraag te voldoen

Nieuws
door Thomas
woensdag, 16 oktober 2024 om 10:00
google
Kunstmatige intelligentie (AI) biedt talloze voordelen, maar het brengt ook uitdagingen met zich mee. Zo schieten datacenters als paddenstoelen uit de grond om aan de explosieve vraag te voldoen. De GPU's die in deze datacenters draaien, verbruiken echter enorm veel energie. Om die reden wenden bedrijven zich tot nieuwe oplossingen. Google neemt het voortouw en heeft gekozen voor kernenergie om de enorme energiebehoefte van zijn AI datacenters te ondersteunen.
Het technologiebedrijf kondigde een samenwerking aan met Kairos Power, waarbij de bouw van kleine kernreactoren centraal staat. Deze reactoren moeten niet alleen de huidige, maar ook de toekomstige vraag naar elektriciteit dekken. De eerste reactor wordt verwacht voor 2030 operationeel te zijn, met verdere uitbreidingen tot 2035.

Noodzaak voor duurzame energie

De reden achter deze stap is duidelijk: de groei van AI technologieën vereist nieuwe, duurzame energiebronnen. Volgens Google’s energiedirecteur Michael Terrell is deze samenwerking essentieel om de volledige potentie van AI te benutten. Kernenergie biedt een vrijwel koolstofvrije, betrouwbare energiebron die 24 uur per dag elektriciteit kan leveren, iets wat essentieel is voor de energie intensieve datacenters die AI ondersteunen.
Het energieverbruik van datacenters wordt de komende jaren naar verwachting meer dan verdubbeld. Dit maakt kernenergie steeds aantrekkelijker voor techbedrijven, waaronder Amazon en Microsoft, die eveneens stappen zetten richting nucleaire energieoplossingen.
Ondanks de voordelen, blijft kernenergie niet zonder risico’s. Critici wijzen op de mogelijke gevaren, zoals radioactief afval. Daarnaast bestaan er zorgen over de veiligheid van kerncentrales, zoals het risico op ongelukken en de gevolgen van een mogelijke kernramp.

Gesmolten fluoride en zout

De kernreactoren van Kairos Power zijn anders dan de faciliteiten die gewend zijn uit het verleden. Zo ontwikkelt het bedrijf kleine nucleaire reactoren die gebruikmaken van gesmolten fluoride zout als koelmiddel in plaats van water, wat efficiënter en veiliger is. Deze technologie helpt niet alleen Google bij zijn doel om emissies te verminderen, maar versnelt ook de bredere commercialisering van deze nieuwe vorm van kernenergie.

Populair nieuws