'AI wordt dominante factor in wereld van audits', denkt KPMG

Nieuws
donderdag, 22 augustus 2024 om 16:58
ai audit finance kpmg
Generatieve kunstmatige intelligentie (AI) zal binnen drie jaar een cruciale rol spelen in de Nederlandse financiële verslaggeving en audit, volgens een recent onderzoek uitgevoerd door KPMG. Het onderzoek, dat gebaseerd is op de input van 100 Nederlandse organisaties, laat zien dat 94 procent van de respondenten verwacht dat generatieve AI tegen 2027 wijdverbreid zal zijn binnen hun sector.

AI als prioriteit in Nederland

Uit de resultaten blijkt dat AI al een significante impact heeft op de Nederlandse bedrijfswereld. Momenteel besteedt de meerderheid van de organisaties ongeveer 10 procent van hun IT-budget aan AI, en deze investering zal naar verwachting alleen maar toenemen. Bijna alle organisaties (94 procent) geven aan dat zij van plan zijn om in de komende drie jaar AI-technologieën, zoals generatieve AI, op te nemen in hun audit- en financiële processen.
Het gebruik van generatieve AI is nu al in opkomst, met 23 procent van de organisaties die deze technologie toepassen. Dit percentage zal naar verwachting stijgen naar 67 procent binnen de komende drie jaar. Deze verschuiving onderstreept de groeiende rol van AI in het optimaliseren van bedrijfsprocessen en het verbeteren van de nauwkeurigheid en efficiëntie van audits.

Voordelen en zorgen

De voornaamste voordelen die Nederlandse organisaties verwachten van de implementatie van AI zijn onder meer verbeterde datagestuurde beslissingen, realtime inzichten en het vermogen om trends te voorspellen. Meer dan 60 procent van de respondenten ziet vooral voordelen in de mogelijkheden van AI om real-time inzichten te bieden, wat hen in staat stelt om sneller en nauwkeuriger te reageren op veranderingen in de markt.
Ondanks de positieve vooruitzichten zijn er ook zorgen over de inzet van AI. Nederlandse organisaties maken zich vooral zorgen over kwesties zoals dataprivacy en transparantie. Zo geeft 64 procent van de respondenten aan dat dataprivacy een grote zorg is bij het gebruik van generatieve AI, vergeleken met 55 procent bij traditionele AI. Ook transparantie is een groter punt van zorg bij generatieve AI (47 procent) dan bij traditionele AI (38 procent).
Daarnaast blijven uitdagingen zoals databeveiliging, problemen met het verzamelen van relevante data, en de beschikbaarheid van AI-talent belangrijke obstakels. Hoewel Nederland een innovatieve cultuur heeft, maken organisaties zich zorgen over de return on investment (ROI) van AI-projecten en de integratie van AI met bestaande systemen.

Conclusie

De transitie naar een AI-gedreven auditomgeving is in volle gang in Nederland. Generatieve AI wordt gezien als een gamechanger die in de nabije toekomst de norm zal worden. De voordelen, zoals verbeterde datagestuurde beslissingen en realtime inzichten, zijn veelbelovend, maar organisaties moeten wel strategisch omgaan met de bijbehorende uitdagingen, zoals dataprivacy en transparantie.

Populair nieuws

Laatste reacties