NAVO zet in op AI om Rusland en China voor te zijn

Nieuws
zaterdag, 06 juli 2024 om 12:50
ai navo wereld
De NAVO maakt kunstmatige intelligentie (AI) tot een centraal punt in haar strategische operaties. Deze initiatieven komen te midden van toenemende geopolitieke spanningen en het veranderende landschap van moderne oorlogvoering, waar AI een steeds crucialere rol speelt.
Naarmate de technologie zich blijft ontwikkelen, wordt AI een steeds belangrijker instrument voor oorlog en defensie.

AI als strategische focus van de NAVO

Blijf op de hoogte met onze AI Wereld App!

Met de AI Wereld app volg je alle ontwikkelingen in AI.

Tijdens de aankomende NAVO-top in Washington, van 9 tot 11 juli 2024, zal de ontwikkeling van AI een belangrijk onderwerp zijn. De top, die ook het 75-jarig jubileum van de NAVO viert, zal zich richten op het beveiligen van het bondgenootschap te midden van toenemende bedreigingen van autoritaire tegenstanders zoals Rusland en China.
De top zal de rol van AI in het versterken van defensiemechanismen en innovatie in de lidstaten benadrukken​.

Technologische versnellers en DIANA

Het Defense Innovation Accelerator for the North Atlantic (DIANA) programma van de NAVO is een cruciaal onderdeel van dit initiatief. DIANA werkt samen met zowel de publieke als de private sector om "deep technologies" zoals AI, cyberbeveiliging, 5G, hypersonische wapens en autonome systemen te bevorderen.
Dit jaar heeft de NAVO het aantal testlocaties voor DIANA uitgebreid tot 28 van de 32 NAVO-landen, wat innovatie binnen de alliantie moet ondersteunen​.

AI en moderne oorlogvoering

De afhankelijkheid van drones en andere AI-gestuurde technologieën in kinetische oorlogsvoering is drastisch toegenomen door het conflict in Oekraïne. Dit heeft een race naar AI-ontwikkeling aangewakkerd en de noodzaak voor nieuwe offensieve en defensieve strategieën vergroot.
AI wordt niet alleen gebruikt voor inlichtingen, bewaking en verkenning, maar wordt nu uitgebreid binnen de hele NAVO om efficiënter gebruik te maken van de verzamelde veiligheids- en inlichtingengegevens,

Propaganda en malware

Naast kinetische oorlogsvoering heeft AI ook een grote impact op zogenaamde "soft-war" operaties, zoals desinformatiecampagnes en malware-aanvallen.
Deze AI-versterkte tactieken vormen een significante uitdaging voor de NAVO. China en Rusland hebben aangetoond bereid te zijn om AI te gebruiken om hun invloed te vergroten en hebben zo het speelveld in de moderne oorlogvoering veranderd​.

Populair nieuws

Laatste reacties