De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) heeft een uitdagende crowdsourcing competitie gelanceerd, gericht op onderzoekers en wetenschappers uit alle OPCW-lidstaten.
Deze uitdaging nodigt hen uit om innovatieve kunstmatige intelligentie (AI) systemen en benaderingen te ontwikkelen die de capaciteiten van de organisatie kunnen verbeteren en haar kunnen helpen zich aan te passen aan toekomstige uitdagingen. De deadline voor
inzendingen is 9 augustus 2024 om 16:00 uur CET.
De OPCW en haar Wetenschappelijk Adviesorgaan (SAB) houden recentelijk de ontwikkelingen in AI nauwlettend in de gaten, waarbij zij zowel de risico's als de kansen overwegen die deze technologie met zich mee kan brengen.
De SAB erkent dat AI veel voordelen kan bieden voor het werk van de organisatie, waardoor het kan bijdragen aan haar missie om de wereld te ontdoen van chemische wapens. Deze uitdaging is bedoeld om AI-technologie te benutten om nieuwe capaciteiten binnen de OPCW te vestigen of bestaande verder te ontwikkelen, zodat de organisatie optimaal voorbereid is op huidige en toekomstige bedreigingen.
Doelstellingen van de AI-uitdaging
De uitdaging richt zich op AI-oplossingen die specifieke capaciteiten opbouwen met betrekking tot de implementatie van het Chemische Wapensverdrag, en niet op de bedrijfsprocessen van de OPCW. Voorbeelden van mogelijke toepassingen zijn:
- Documentanalyse om opkomende bedreigingen of trends te identificeren.
- Data mining in chemische forensische onderzoeken.
- Ontwerp van medische tegenmaatregelen.
- Analyse van open-source data om rapporten over het gebruik van chemische wapens te verifiëren.
Onderzoeksteams uit alle OPCW-lidstaten worden sterk aangemoedigd om voorstellen in te dienen.
Financiering en beoordeling
Na beoordeling door het Technische Evaluatieteam, bestaande uit leden van de SAB en gekwalificeerd personeel van het OPCW Technisch Secretariaat, zullen vier voorstellen elk tot €65.000 ontvangen om het project gedurende een jaar te ontwikkelen. Deze AI-uitdaging wordt gefinancierd door de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland.
Vragen en inzendingen kunnen worden gestuurd naar OPCW Procurement.
Achtergrond van de OPCW en het SAB
Het Wetenschappelijk Adviesorgaan van de OPCW bestaat uit 25 onafhankelijke experts uit OPCW-lidstaten. Het heeft als taak de Directeur-Generaal te adviseren over ontwikkelingen in wetenschappelijke en technologische velden die relevant zijn voor het Chemische Wapensverdrag. Op verzoek adviseert het SAB ook het Technisch Secretariaat van de OPCW over technische zaken met betrekking tot de implementatie van het Verdrag, inclusief samenwerking en assistentie.
Als uitvoerend orgaan van het Chemische Wapensverdrag houdt de OPCW, met haar 193 lidstaten, toezicht op de mondiale inspanning om chemische wapens permanent te elimineren. Sinds de inwerkingtreding van het Verdrag in 1997, is het het meest succesvolle ontwapeningsverdrag dat een hele klasse van massavernietigingswapens elimineert.