Nvidia CEO: alleen AI kan nepnieuws bestrijden

Nieuws
door Thomas
maandag, 30 september 2024 om 12:00
ai nvidia groen
In de afgelopen jaren is het een steeds groter probleem geworden, nepnieuws. De CEO van Nvidia, Jensen Huang, is van mening dat kunstmatige intelligentie (AI) een essentiële rol gaat spelen in het bestrijden van desinformatie, dat meestal ook zijn oorsprong kent uit AI.
Met de opkomst van is het steeds eenvoudiger om digitale content te creëren, van stukken tekst, tot afbeeldingen, video’s en audio. Tijdens een recent evenement in Washington legde Huang uit dat AI de enige technologie is die snel genoeg kan reageren om desinformatie effectief tegen te gaan. “We moeten de ontwikkelingen bijhouden en AI inzetten om een voorsprong te behouden,” aldus Huang.

Verdeelde meningen over AI gebruik

Vooral in de Verenigde Staten (VS), waar verkiezingen op komst zijn, groeit de bezorgdheid over de inzet van AI voor het verspreiden van misleidende informatie. Uit onderzoek van het Pew Research Center blijkt dat bijna 60% van de Amerikanen vreest voor het gebruik van AI om nep-informatie over presidentskandidaten te creëren.
Hoewel AI veel potentieel biedt, heerst er verdeeldheid over de technologie. Ongeveer 40% van de mensen ziet AI vooral als negatief, terwijl slechts 5% AI als een positieve kracht beschouwt. Huang maakt hierbij een vergelijking met eerdere technologieën zoals Bitcoin (BTC) en het internet, die aanvankelijk ook met argwaan werden bekeken. De opkomst van deepfakes, die steeds moeilijker te onderscheiden zijn van echte beelden, illustreert de noodzaak om snel en effectief in te grijpen met AI.

China en Rusland

China en Rusland zijn onder andere de oorzaak van het wijdverspreide nepnieuws in Amerika. Een voorbeeld hiervan is de verspreiding van de valse bewering dat de VS chemische laboratoria in Oekraïne zou hebben, een claim die oorspronkelijk uit Rusland komt en nu door Chinese propaganda wordt versterkt.
China gebruikt hiervoor onder andere een netwerk van nepnieuwswebsites, vermomd als legitieme media, om pro-Chinese berichten te verspreiden. Vaak zijn de namen afbeeldingen van de zogenoemde journalisten op deze sites door AI gegenereerd.