SocialAI voorziet een toekomst waarin social media vol zit met bots

Nieuws
door Thomas
maandag, 30 september 2024 om 10:00
airobot
De toekomst van kunstmatige intelligentie (AI) chatbots kan er zomaar heel anders uitzien.
Zo heeft Michael Sayman, een ervaren tech ontwikkelaar, SocialAI gelanceerd, een platform met een uniek toekomstbeeld.
SocialAI is een sociale netwerkapp waarin AI bots de primaire interactiepartners zijn. Anders dan op de huidige sociale media platforms, waar mensen achter de accounts zitten, voorziet Sayman dat gebruikers een interactieve en sociale ervaring kunnen beleven, terwijl het eigenlijk AI is.
In tegenstelling tot traditionele chatbots, die slechts een enkele antwoord geven op een vraag, biedt SocialAI gebruikers meerdere reacties en opties. Hierdoor kunnen mensen zelf keuzes maken in hoe de interactie verloopt en wat voor manier van communiceren het beste bij hen past.
Bij SocialAI hebben ze voor de interface gekeken bij bekende platforms zoals X (het voormalige Twitter) en Threads (een concurrent van X dat is opgezet door Meta). Daarmee moet het platform toegankelijk zijn en herkenbaar aanvoelen.

Positieve feedback

Hoewel de app nog in een vroege fase zit, is de feedback tot nu toe positief. Sayman heeft ambitieuze plannen om nieuwe functies toe te voegen en de gebruikerservaring verder te verbeteren. Volgens hem biedt SocialAI een waardevol alternatief voor traditionele sociale netwerken en kan het dienen als veilige uitlaatklep wanneer menselijke interactie niet beschikbaar is.

Meta gebruikt social media data voor AI modellen

Hoe Sayman met zijn start-up geld wil verdienen is nog niet helemaal duidelijk. Er is een schaduwzijde aan veel social media platforms waar de ondernemer mogelijk in terecht kan komen. Een recent voorbeeld hiervan is namelijk Meta, het moederbedrijf van Facebook, Instagram en WhatsApp, dat sinds 2007 openbare berichten en foto's van volwassen gebruikers heeft verzameld om zijn AI modellen mee te trainen, waaronder het Llama model dat concurreert met OpenAI's ChatGPT. Gebruikers binnen de EU kunnen zich hier gelukkig voor afmelden door de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), daarbuit is het een ander verhaal.